Как да напръскаме доматите по време на цъфтеж?

47
Съвети за получаване на обилна реколта
Съвети за получаване на обилна реколта

Съвети за получаване на обилна реколта

Когато доматите вече цъфтят, е важно да не пропускате пръскането, ако очаквате богата реколта. През юли и в края на юни трябва да извършвате листно подхранване на доматите, като пръскате листата, стъблата и почвата около растението. Това подхранване е от съществено значение за правилния растеж и развитието на плодовете.

Необходимостта от пръскане по време на цъфтежа

Пръскането на доматите по време на цъфтежа е задължително, за да получите обилен плод. Можете да използвате няколко различни метода, които ще осигурят добри резултати:

  1. Борна киселина - Това е много ефективен тор, който подобрява метаболитните процеси на доматите и може да помогне, дори ако завръзите не се появяват. За да приготвите разтвора, разтворете 5 грама борна киселина в 10 литра топла вода. Имайте предвид, че киселината не се разтваря добре в студена вода.

  2. Йод с мляко - Този разтвор предотвратява окапването на завръзите. За целта използвайте нискомаслено мляко (не повече от 2,5% мазнини). Разтворете литър мляко в 10 литра вода и добавете 5 капки йод. Важно е да се използва нискомаслено мляко, защото мазното мляко може да образува филм върху листата, който ще пречи на фотосинтезата.

  3. Стимуланти - Тези продукти могат да бъдат закупени в специализирани магазини и гарантират поява на плодове при всяко време, дори ако липсват опрашващи насекоми.

Правилно поливане на домати в горещо време

През горещите летни дни доматите изискват често поливане. Вместо веднъж седмично, поливайте ги на всеки два дни, използвайки около половин кофа вода за всяко растение. Важно е обаче да наблюдавате състоянието на почвата, вместо да се ръководите само от календара и обема на водата. Почвеното покритие не трябва да остава сухо дълго време.

Някои градинари пренебрегват това правило, което води до изсъхване на почвата. Тази ситуация може да бъде коригирана чрез постепенно поливане с относително малки обеми течност (около литър на храст). Прекомерното поливане наведнъж на изсъхналата почва обаче ще причини значителна вреда на растението и може да доведе до пълна загуба на реколтата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Йокин
    На теория,лесно.Да го направят,на полето,г-да журналисти!!!При тия 40°жеги.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари