Къде у нас е било най-горещо тази сутрин?

1
Обикновено Русе е рекордьор на високи температури, но не и днес
Обикновено Русе е рекордьор на високи температури, но не и днес

Обикновено Русе е рекордьор на високи температури, но не и днес

Тази сутрин Кнежа и Плевен регистрираха най-високите температури в страната с 29 градуса. Това сочи информация от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към 9:00 часа. На нос Емине също са отчетени 29 градуса, като три локации достигат еднакви стойности на термометрите.

Температури от 28 градуса бяха измерени в няколко града: Враца, Русе, Силистра, Варна, Калиакра и Пловдив. В осем града температурата тази сутрин е била 27 градуса, а в Бургас термометрите показаха 25 градуса към 9:00 часа. Времето в страната е слънчево и ясно, като на места има разкъсана облачност.

Оранжев код за много горещо време е обявен за днес в цялата страна. Според прогнозата за времето, предоставена от НИМХ, очаква се жегата да продължи и през следващите два дни. Максималните температури ще се движат между 37 и 42 градуса, което е значително над обичайните за този период на годината.

Вятърът ще бъде слаб, а по Черноморието до умерен североизточен. Въпреки лекото охлаждане, което може да се усеща покрай брега, условията остават изключително горещи и изискват внимание от страна на жителите и туристите.

Високите температури могат да представляват риск за здравето на хората, особено за уязвимите групи като възрастните и децата. Препоръчва се избягване на продължителен престой на открито в най-горещите часове на деня, както и консумация на повече течности за предотвратяване на дехидратация.

Съветите на специалистите включват и носене на леки и светли дрехи, използване на шапки и слънчеви очила, както и избягване на алкохол и кофеинови напитки, които могат да увеличат риска от топлинен удар.

Тази вълна на горещо време е част от по-широка тенденция на глобално затопляне, която засилва екстремните метеорологични явления по света. Докато България се справя със своите рекордни температури, други страни в Европа също регистрират нехарактерно високи стойности, което подчертава необходимостта от глобални усилия за справяне с климатичните промени.

Метеоролозите ще продължат да следят ситуацията и да предоставят актуална информация на гражданите. Важно е всеки да остане информиран и да взема предпазни мерки, за да се справи с предизвикателствата, които горещото време поставя пред нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари