Къде се нарежда страната ни в световната търговия с дрога?

2
Ако една пратка е заловена, 50 не са, коментира журналистът Кирил Борисов
Ако една пратка е заловена, 50 не са, коментира журналистът Кирил Борисов Видео: NOVA

Ако една пратка е заловена, 50 не са, коментира журналистът Кирил Борисов

На 18 юли 2012 година, атентатът на летището в Бургас разтърси не само България, но и целия свят. Терористичният акт, насочен срещу израелски туристи, доведе до смъртта на шест души и рани много други. Днес, дванадесет години по-късно, страната ни продължава да се бори с въпросите за сигурността и уроците, които трябваше да научим от тази трагедия.

"Да се надяваме, че това ужасяващо престъпление няма да се повтори. Въпросът е, че с помощта на чужди служби се стигна до организаторите, които са неизвестни. Атентаторът, с който се самоуби, е ясно какво се случва с него. Миналата година влязоха в сила доживотните присъди на двамата организатори, но реално нямаме наказани, защото се издирват с червени бюлетини в Интерпол. И в този смисъл наказание няма", заяви журналистът Кирил Борисов в студиото на "Събуди се" по NOVA.

Според Борисов, сигурността в България е сложен и многопластов въпрос. "По-скоро трябва да се борим с последствията. Мисля, че е имало пропуски и на наши, и на чужди служби за сигурност. Такива атентати се случваха по това време в много европейски столици. Според мен вече няма такъв интензитет на такива деяния и в известна степен големите сили успяха да се справят с тези фанатици, които тормозеха Европа дълги години", добави той.

Борбата с търговията на дрога в България

Къде се нарежда България в световната търговия с дрога? Този въпрос също беше обсъден в студиото на "Събуди се", като Борисов подчерта важността на международното сътрудничество в борбата с наркотрафика.

"Естествено, България е част от една европейска общност, от която не можем да бъдем изолирани. Това какво ни говори, че са били чести и редовни тези пратки ли? Хубаво е, че сме хванали тази яхта. Въпросът е колко не сме хванали. Защото ако една е заловена, 50 не са, трафикът си върви", подчерта журналистът.

Случаят със заловената яхта, пренасяща десетки килограми дрога към Турция, е пореден пример за усилията на властите да се справят с този проблем. Защо някой би искал да пренесе толкова голямо количество дрога по този начин? Отговорът е прост – печалбите от наркотрафика са огромни, а рискът – значителен, но не непреодолим.

Сигурността в България – предизвикателства и надежди

Въпреки успехите в залавянето на отделни пратки и разкриването на организаторите на атентата в Сарафово, България все още има много предизвикателства пред себе си в областта на сигурността. Международното сътрудничество и обменът на информация с чуждите служби остават ключови фактори за успеха.

"Много е трудно да се предвидят действията на фанатици", сподели Борисов. Но с подобряването на координацията и обмена на информация, страната ни може да намали риска от подобни трагедии в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари