Качват заплатите в НСО

0
Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г.
Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г. Снимка: БГНЕС

Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г.

На извънредно пленарно заседание, депутатите приеха на две четения промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО). Основната цел на тези промени е да се повиши основната заплата на офицерите и сержантите в службата, което ще влезе в сила от 1 януари 2025 година. Законопроектът бе внесен от депутати от парламентарната група на "Възраждане" - Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова.

Нова база за заплати

Според измененията, основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в НСО ще бъде базирано на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съгласно данните на Националния статистически институт (НСИ). Възнагражденията ще се увеличават с коефициент, определен по следния начин: за офицери – 1.2; за сержанти – 1.0. Базата ще се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година и няма да бъде по-малка от предходната година.

Липса на консолидирана политика

Петър Петров, един от вносителите на законопроекта, сподели, че от години няма консолидирана политика за развитие на сектор "Национална сигурност". По негови думи, различните сегменти в сектора се развиват по различен начин и това води до неравенства в заплащането на различни професии. „С различни законопроекти се уреждат различни възнаграждения за професии, които са доста сходни. НСО изостава в размера на заплащането и започва „миграция“ към системата на МВР, отбеляза Петров, съобщи БТА.

Промените в контекста

Промените в Закона за НСО целят не само да подобрят заплащането на служителите, но и да задържат квалифицираните кадри в службата. През последните години много служители са напуснали НСО и са преминали към системата на Министерството на вътрешните работи (МВР), където заплащането е по-добро. Това изтичане на кадри е сериозен проблем за НСО, който новите промени се опитват да адресират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари