Кабинетът обсъди мерки срещу потенциални бедствия

0
Премиерът поиска изготвяне на екшън план в аванс
Премиерът поиска изготвяне на екшън план в аванс Снимка: Министерски съвет

Премиерът поиска изготвяне на екшън план в аванс

Министър-председателят Димитър Главчев свика спешна работна среща в Министерския съвет, за да обсъди превантивните мерки срещу потенциални бедствия в страната. Поводът за срещата бяха опустошителните наводнения, засегнали редица европейски държави.

Експертите увериха премиера, че към момента България не е застрашена от циклона, причиняващ проливни дъждове и наводнения в Централна и Източна Европа. Въпреки това, ситуацията се следи непрекъснато от компетентните органи.

Главчев постави акцент върху необходимостта от изготвяне на предварителен план за действие при бедствени ситуации. За целта ще бъдат изпратени запитвания до областните управители и кметовете относно наличната техника и материали за справяне с извънредни ситуации.

На срещата бяха обсъдени и текущите дейности по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Специално внимание беше отделено на възможностите за финансиране на щети от бедствия чрез европейските фондове за солидарност.

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов съобщи за направени постъпки пред Европейската комисия, целящи България за първи път да получи достъп до кризисния резерв за сектор "Земеделие".

В работната среща участваха ключови фигури от кабинета, включително вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, както и министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари