Иззеха енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис в София

0
БАБХ спря продажбата на енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис от софийски магазин
БАБХ спря продажбата на енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис от софийски магазин Снимка: iStock

БАБХ спря продажбата на енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис от софийски магазин

Енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис бяха иззети от магазин в центъра на София, след като се установи, че съдържат канабидиол (CBD). Продуктите, произведени в Чехия, са пристигнали в България законно, тъй като и двете страни са членки на Европейския съюз. Въпреки това, според действащия европейски регламент, в България е забранено влагането на CBD в храни и добавки.

След проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), продуктите бяха иззети от софийския магазин и върнати на склад в Пловдив. Очаква се те да бъдат върнати обратно на производителя в Чехия. За инцидента беше подаден сигнал след случай на открити продукти с канабис, рекламирани и в медии.

Д-р Камен Николов, началник на отдел в БАБХ, коментира в предаването "Денят започва", че има сериозен риск за здравето на потребителите, особено на подрастващите. "Анализът показва, че продуктите с канабис имат психотропен ефект и могат да окажат неблагоприятно въздействие върху нервната система".

Санкциите за продажба на подобни продукти и нарушаване на закона за храните могат да достигнат между 2000 и 4000 лева при първо нарушение. Д-р Николов допълни, че търговците, някои умишлено, други поради незнание, са допуснали продажбата на тези продукти. Въпреки това, и двете фирми в София, където бяха открити продуктите, проявиха разбиране и спряха продажбата им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    пак от 2 до 1
    Забравих да добавя, пробвай Wikileaks, ако толкова си фен на "wiki-тата". Поне там информацията е достоверна.
  • 0
    2
    до 1
    Статия wikipedia може всеки да промени. Неслучайно някои по теми свързани със войни, история или чифути са заключени, за да не може всеки да променя и да "вандализира". Само избрани да могат да го правят. Ако използваш wikipedia или който и да е друг контролиран от запада сайт, за да си набавяш актуална и обективна информация, ще си много прецакан.
  • 0
    1
    ...
    „Д-р Камен Николов, началник на отдел в БАБХ... "Анализът показва, че продуктите с канабис имат психотропен ефект..."“ Wikipedia: За разлика от тетрахидроканабинола (THC), канабидиолът (CBD) НЕ Е психоактивно вещество. Кой е в грешка?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари