Изтеглят от пазара опасна маска за Хелоуин

2

Химичното съединение бис фталат в маската надвишава допустимите нива

Маска на клоун за Хелоуин бе забранена за продажба в Европейския съюз и подлежи на изтегляне от пазара поради прекомерна концентрация на фталати, съобщава онлайн платформата „Ние, потребителите“. Химичното съединение бис(2-етилхексил) фталат (DEHP), използвано в маската, е установено в концентрация от 40,96% от теглото, което надвишава допустимите нива според Регламента REACH. Фталатите се използват за омекотяване на пластмаси, но натрупването им в организма може да доведе до увреждане на репродуктивната система, особено при деца.

Забранената маска, наречена Fancy-dress mask, е с номер на модела 30356000001 и е произведена в Китай. Сигналът за нарушението е подаден от Кипър.

Подобни рискове наложиха изтеглянето и на други продукти от пазара. Надуваемата играчка Skoczek във формата на куче, с модел F5052 и баркод 2281300797267, също съдържа вредни количества дибутил фталат (DBP) и диизобутил фталат (DIBP) – съответно до 11,2% и 2,1% от теглото. Играчката е произведена в Китай и сигналът е подаден от Полша.

Полша сигнализира и за опасна кукла Барби с бранд M&Z. Тя съдържа наднормени нива на DEHP и DBP, като измерените стойности са съответно до 0,84% и 0,94% от теглото. Продуктът може да бъде идентифициран по модел YL106 и баркод 5908287008052.

Франция докладва за опасност от играчката Electric Plush Toy Elephant с бранд Ximi-V. Батериите на тази играчка са лесно достъпни, което може да доведе до изгаряния или химически рискове. Освен това текстилният повод на играчката представлява опасност от задушаване. Продуктът е с модел 777-9, партиден номер 2204180026 и баркод 6936706410970.

Накрая, в ЕС е изтеглена и детска играчка слуз Unicorn poop super cool poopie slime, поради прекомерна миграция на бор, която може да увреди репродуктивната система на децата. Този продукт е с бранд Toy's company import, модел 70864 и баркод 3701384570864.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари