Израелският министър на финансите определи глада в Газа като морално оправдан

3
Германия и Франция осъдиха изявленията на Бецалел Смотрич
Германия и Франция осъдиха изявленията на Бецалел Смотрич Снимка: АР / БТА

Германия и Франция осъдиха изявленията на Бецалел Смотрич

Германия и Франция категорично осъдиха изявленията на израелския министър на финансите Бецалел Смотрич, които разпали буря от международно възмущение. В свои коментари, Смотрич изрази съжаление за оказваната помощ на палестинците в ивицата Газа и определи глада там като "морално оправдан", съобщи ДПА.

"Това са напълно неприемливи и възмутителни изявления на израелския министър на финансите. Ние ги отхвърляме по най-категоричен начин", заяви говорител на германското външно министерство. Той допълни: "Императив на човечеството и основен принцип на международното хуманитарно право е, че цивилните трябва да бъдат защитени по време на война и трябва да имат достъп до вода и храна."

Германското външно министерство подчерта, че коментарите на Смотрич ще бъдат внимателно следени от международните съдилища по правата на човека в Хага, които вече водят дело срещу Израел за геноцид, заведено от Южна Африка.

Израелските медии съобщиха, че Смотрич наскоро е заявил, че би било "оправдано и морално" да се блокират доставките на помощи за Газа, докато не бъдат освободени всички заложници, заловени при атаките на 7 октомври. Той е добавил, че подобна блокада би била оправдана, дори ако доведе до гладна смърт на "2 милиона цивилни" в Газа. Смотрич обаче призна, че международната общност няма да позволи подобна мярка, според "Таймс ъф Израел".

Френското външно министерство също остро реагира на изявленията, призовавайки израелското правителство "категорично да осъди тези неприемливи изказвания". В изявление, министерството подчерта: "Франция подчертава, че предоставянето на хуманитарна помощ на 2 милиона цивилни граждани в условията на абсолютна спешност, в район под блокада, където точките за достъп се контролират от Израел, е задължение съгласно международното хуманитарно право, както припомни Международният съд."

Още през май главният прокурор в Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че иска заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа, припомня ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    Българин
    Слава на народа на Израиль!!! Ние, истинските Българи, виднаги ще стоим в подкрепа на народа на Израиль!!!
  • -1
    16
    Българин
    Do Sara Днес гнусните фенове на иZраждане, както и останалите русофилистични отпадъци харесващи мръсната кремълска плешива вулва с амбиции за "цар", са всъщност фашагите, критикуващи Израел и борбата му за съществуване. Сара, борбата с русофилистичната измет и русофилистичната идеологическа зараза, трябва да е безкомпромисна!
  • 0
    15
    Sara
    Да,умни и креативни са евреите..и ще успеят,А исляма е най долната религия на света,с купища забрани,за жените,храната,затова са на много ниско ниво, неграмотни и прости диваци,,Иран е страхотна страна,но исляма много им пречи,,ако ги нямаше айтоласите,,и исляма,райска градина ще е!!!! Християнството е много по добра религия.Пьлни боклуци и болни мозъци са мюсюлманите и арабите...
  • 1
    14
    Учуден
    Не съм учуден,че умствено изостаналият крадец на никове продължава да задава абсолютно малоумни въпроси като как и кога била окупирана Газа...това е защото още от малък,манафите които са го отгледали са кръстили задника му ивицата ГЪЗа и са го окупирали дълго време - оттогава задава тъпи въпроси
  • 0
    13
    Българин
    А мръсните ционисти като финансираха Хамас не реваха,а ? Нека сега си получат заслуженото Адолф Нетаняху и цялата му нацистка ционистка сган! КУР за ционизма и бандеронацизма!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари