Израел плаща до 3 милиона долара за една прехващаща ракета

0
Експерти прогнозират, че разходите могат да достигнат 66,3 милиарда долара до края на 2025 година
Експерти прогнозират, че разходите могат да достигнат 66,3 милиарда долара до края на 2025 година Снимка: БГНЕС / Архив

Експерти прогнозират, че разходите могат да достигнат 66,3 милиарда долара до края на 2025 година

Военният конфликт между Израел и "Хамас" не само взема своята човешка цена, но и нанася тежък удар върху икономиката на еврейската държава. Разходите за отбрана достигат колосални суми, като само една прехващаща ракета може да струва до 3 милиона долара.

Според данни на израелското Министерство на финансите, от началото на войната през октомври 2023 година до август 2024 година, преките разходи за военни действия възлизат на 100 милиарда шекела (приблизително 26,5 милиарда щатски долара). Тази сума обаче може да се окаже само върхът на айсберга.

Прогнози за бъдещи разходи

Още през май 2024 година Амир Ярон, ръководител на Израелската централна банка, прогнозира, че до края на 2025 година общите разходи, свързани с войната, могат да достигнат внушителната сума от 66,3 милиарда щатски долара. Важно е да се отбележи, че тази оценка е направена преди сухопътната офанзива на Израел в Южен Ливан и мащабната ракетна атака от страна на Иран в началото на октомври 2024 година.

Високата цена на противовъздушната отбрана

Противоракетната отбрана се очертава като един от най-значителните разходи за Израел от началото на конфликта. При атаки с ракети с малък обсег, страната разчита на системата "Железен купол", която използва ракети "Тамир". Всяка такава ракета струва минимум 40 000 щатски долара.

За прехващане на ракети с по-голям обсег, какъвто беше случаят при последната иранска атака, Израел използва по-скъпи системи като "Прашка на Давид" и "Стрела". Според експерта по Близкия изток от Университета на Бундесвера в Мюнхен, Ян Бусе, цената на една ракета за системата "Стрела 2" достига 2 милиона щатски долара, а за по-старата версия "Стрела 3" - дори 3 милиона долара.

Мащабът на заплахата

От началото на войната на 7 октомври 2023 година до момента, по данни на израелската армия, към Израел са изстреляни над 26 000 ракети. Това показва огромния мащаб на заплахата и обяснява високите разходи за отбрана.

Експертите оценяват, че само противовъздушната отбрана при последната иранска атака е струвала на Израел около 450 милиона щатски долара. За сравнение, при подобно нападение през април 2024 година, разходите са били най-малко 1 милиард щатски долара.

Подкрепа от съюзници

Важно е да се отбележи, че Израел не е сам в тази финансова битка. Съединените щати значително увеличиха военната си помощ за страната след нападението на "Хамас". Според Ян Бусе, през последните 12 месеца тази помощ възлиза на почти 18 милиарда долара, от които 5 милиарда са предназначени специално за системите за противоракетна отбрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    kiro
    Дали ще ги връщат тия пари
  • 2
    3
    Нов Кмет
    Това не е новина - ако не е помощта на ФАЩ, ционистки ИЗсраел отдавна да е просто едно малко петно на картата. Но арабите си знаят работата - ще го начукат здраво на Нетаняху точно както го начукаха на прехваления железен купол,който се оказа картонен :D 😄😁
  • 1
    2
    ХАХАХАХА
    Поредната новина която е бръкнала здраво отзад на бесарабският циганин наркоман с коментар 1 - истината боли,а гнусна смрадлива отрепко ХАХАХАХА
  • -1
    1
    ХАХАХАХАХА
    Поредните руZZшлямски фалшиви "новини"! Само простите копейкаджийски тролчета им се връзват! Жалки антибългарски отрепки! ;)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари