Израел нареди евакуацията на район в Газа

1
Палестинският анклав се изправя пред нова вълна от насилие и човешки трагедии
Палестинският анклав се изправя пред нова вълна от насилие и човешки трагедии Снимка: Асен Игнатов / Архив

Палестинският анклав се изправя пред нова вълна от насилие и човешки трагедии

Израелската армия нареди евакуацията на гъсто населения район в Газа, обявен за хуманитарна зона. Военните действия са насочени срещу бойци на "Хамас" в град "Хан Юнис" и съседното селище "Муаси", където хиляди хора са намерили убежище в импровизиран бежански лагер. Израелските власти съобщиха, че атаката е в отговор на ракетен обстрел, който според тях е извършен от този район.

Това е втората заповед за евакуация само за седмица, насочена към територия, която трябваше да бъде безопасно убежище за палестинците, бягащи от насилието в други части на Газа. От началото на войната много от прогонените палестинци са принудени да търсят убежище многократно поради постоянните израелски бомбардировки и сухопътни настъпления.

По време на последната заповед за евакуация в понеделник, районът на "Хан Юнис" беше подложен на израелски въздушни удари, при които загинаха поне 70 души, според данни от болница "Насър", предоставени от здравното министерство в Газа.

Тази зона е част от 60-километровата "хуманитарна зона", създадена за палестинци, разселени от началото на конфликта в Газа. Въпреки че е обявена за безопасна, зоната е осеяна с палаткови лагери, където липсват основни условия като тоалетни и медицински услуги. Организации като ООН предупреждават за ограничен достъп до хуманитарна помощ за близо 1,8 милиона палестинци, намерили убежище там, което представлява повече от половината от предвоенното население на Газа от 2,3 милиона души.

От началото на конфликта над 39 100 палестинци са загинали, според данни от здравните органи в Газа, които не предоставят разбивки между загиналите бойци и цивилни.

Според ООН от февруари в палестинския анклав има около 17 000 непридружени деца, като този брой вероятно е нараснал още.

Конфликтът започна със смъртоносна атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, предимно мирни граждани, а около 250 души бяха взети за заложници. Около 115 от тях все още са в плен, а за една трета се смята, че са мъртви, според израелските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Moni levi
    Аз съм смрадлив ДеБил-ПеПераст от бесарабски произход,проституирам по тир паркингите и знам че съвсем скоро куролапите нацисти и ционисти Зеленски и Нетаняху ще бъдат в една килия!
  • -1
    1
    Moni Levi
    Каква евакуация?Избивай ги,и да се махат оттам,те не са хора,диваци,варвари са, мрьсни ислямски маймуни, арабски боклуци.Не можеш ги контролира, неграмотни цигани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари