Израел атакува пристанището, в което е корабът с отвлечени български моряци

0
"Галакси Лийдър" се намира в пристанището "Ходейда"
"Галакси Лийдър" се намира в пристанището "Ходейда" Снимка: АП / БТА / Архив

"Галакси Лийдър" се намира в пристанището "Ходейда"

Израелски въздушни удари разтърсиха йеменското пристанище "Ходейда".

Израелските военновъздушни сили нанесоха мащабни удари по съоръжения в йеменското пристанище Ходейда, където се намира отвлеченият кораб "Галакси Лийдър" с двама български моряци на борда. Атаките бяха насочени срещу инфраструктурни обекти, контролирани от бунтовническото движение на хутите, информира БНТ.

Според официално съобщение на израелската армия, десетки бойни самолети, включително изтребители, са участвали в операцията. Основните цели на ударите са били електроцентрали в пристанищата Рас Иса и Ходейда. В резултат на атаките електрозахранването в по-голямата част от Ходейда е било прекъснато.

Тези действия идват като отговор на ескалацията на напрежението през последните дни, когато йеменските хути извършиха ракетни обстрели срещу израелска територия. Ситуацията в региона остава изключително напрегната, като конфликтът заплашва да се разрасне.

Особено внимание привлича съдбата на кораба "Галакси Лийдър", който беше отвлечен на 19 ноември 2023 година с 25 души екипаж на борда, включително двама български граждани. От момента на отвличането корабът се намира в пристанището на Ходейда, където хутите са го превърнали в своеобразна туристическа атракция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари