Изписват от болницата 19-годишния доброволец, който пострада при пожарите

4
Претърпял е 10 операции и са му прелети над 140 банки кръв и кръвни продукти
Претърпял е 10 операции и са му прелети над 140 банки кръв и кръвни продукти

Претърпял е 10 операции и са му прелети над 140 банки кръв и кръвни продукти

След повече от два месеца интензивно лечение, 19-годишният доброволец Светослав Димитров, пострадал тежко при летните пожари, ще напусне болничното заведение. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Свети Георги" в град Пловдив.

Началникът на Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия, доцент доктор Елеан Зънзов, сподели пред медиите: "Шансовете за оцеляване на Светослав изначално бяха нищожни, но благодарение на усилията на целия екип, той вече ще има възможността да продължи живота си по нормален начин."

Младежът е получил над 75% изгаряния от втора и трета степен по цялото тяло, докато се е борил с огнената стихия. Въпреки тежкото и рисково състояние, лекарският екип е успял да поддържа Светослав в съзнание през цялото време на лечението.

"Светльо претърпя 10 хирургични интервенции с пълна анестезия, преляхме му общо над 140 банки с кръв и кръвни продукти. Но нито той, нито ние се отказахме да се борим за живота и оздравяването му", допълни доцент Зънзов.

Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив е единственото лечебно звено в България, което разполага с екип от 9 пластични хирурзи и толкова специализанти, както и с опитни анестезиолози и реаниматори. Те са успели да излекуват десетки пациенти с над 50-60 процента изгаряния.

"Вярваме, че методите ни на лечение са абсолютно адекватни и сравними със световните тенденции. В клиниката се внедрява всичко, което има смисъл за лечението на пациентите", заяви доцент Зънзов.

Инцидентът с младия доброволец се случи на 15 юли 2023 година, когато Светослав се включи в гасенето на пожарите. Той падна от цистерна на колесен трактор при преминаване на машината през задимен участък с намалена видимост в близост до село Райкова могила, в местността Каламишко дере. Тялото му бе открито силно обгоряло от водача на трактора в близост до машината. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ в град Свиленград транспортира пострадалия до Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Най после хубава новина!
    Да си ни жив и здрав , Светослав!Ти си чудесен ,сърцат млад човек, който рискува живота си да помогне на непознати хора в беда.Благодаря, че те има!
  • 9
    1
    Ето
    Това момче,този герой заслужава да бъде в парламента!!!! Нека,тези които се правят на големци да се засрамят!!! Всички се криха като мишки!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари