Как да удължим живота на климатика в колата

0
Удължете живота на климатика с тези прости, но ефективни съвети
Удължете живота на климатика с тези прости, но ефективни съвети

Удължете живота на климатика с тези прости, но ефективни съвети

Климатичната система в автомобила е изложена на различни външни фактори, които могат да повлияят негативно на нейната работа и да съкратят експлоатационния ѝ живот. Ремонтите на климатичната инсталация често са скъпи, затова е важно да се знае как да се поддържа правилно, за да се осигури дългосрочната ѝ ефективност.

Редовното почистване е от ключово значение за оптималната работа на климатика. Въздухът обикновено навлиза в системата през въздуховоди, разположени под предното стъкло. Под дефлекторите се намира кутия за събиране на вода, която често се запушва с листа, клонки, семена и тополов пух. Тези замърсявания могат да бъдат засмукани във вентилационната система и да се натрупат в тръбите.

Експертите препоръчват използването на прахосмукачка с тънка приставка за почистване на труднодостъпните места. След механичното почистване е препоръчително да се направи промивка на тръбната система със специален разтвор, съдържащ вода, алкохол и хлорхексидин, който ще унищожи натрупаните бактерии и други микроорганизми.

Дезинфекцията на вътрешността на климатичната система е друг важен аспект от поддръжката. Когато отоплението е включено, топлият въздух преминава през студения изпарител, образувайки конденз. Това създава благоприятна среда за развитието на бактерии и плесени, което води до неприятни миризми. Специалистите препоръчват ежегодна дезинфекция на изпарителя с помощта на специални продукти, предлагани в аерозолни опаковки.

Редовното активиране на климатика, дори в студено време, е от съществено значение за поддържането му в добро състояние. Експертите съветват да се включва системата за около 30 минути на всеки 7 дни, за да се осигури циркулацията на хладилния агент и смазочното масло. Това предотвратява образуването на ръжда, изсъхването на съединенията и повредите по тръбните връзки.

При използване на климатика през зимата е важно да се спазват определени правила. Препоръчително е първо да се затопли двигателят и да се включи отоплението, преди да се активира климатикът. Това предпазва изпарителя от повреди, причинени от замръзване на влагата.

За оптимална работа на климатичната система се препоръчват по-дълги пътувания - над един час. Това позволява на автомобила да се загрее достатъчно и на климатика да работи ефективно. Периодичното превключване на вентилацията в режим на рециркулация на въздуха също допринася за по-бързото затопляне на купето.

Следвайки тези съвети, собствениците на автомобили могат значително да удължат живота на климатичните системи в своите превозни средства и да се наслаждават на комфортно пътуване през цялата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари