Изненадващо откритие: Котките разбират човешката реч чрез асоциации

1
Експеримент разкрива неочаквани когнитивни способности на домашните котки
Експеримент разкрива неочаквани когнитивни способности на домашните котки

Експеримент разкрива неочаквани когнитивни способности на домашните котки

Изследователи от университета "Адзабу" в Япония направиха интригуващо откритие, което може да промени начина, по който възприемаме домашните си любимци. Според публикация в престижното списание "Сайънтифик рипортс", домашните котки демонстрират способност да свързват човешки думи с изображения без необходимост от подкана или награда.

Методология на изследването

В експеримента са участвали 31 възрастни котки, които са били подложени на вербален тест, първоначално разработен за изследване на възприемането на речта при човешките бебета. Процедурата включвала показване на кратки анимации на екран, придружени от две безсмислени думи.

Реакции на котките

След кратка почивка, котките били отново изложени на същите стимули, но този път с разместен ред на репликите и видеопоредиците. Учените забелязали, че животните реагират по специфичен начин:

  • По-дълго взиране в екрана при чуване на позната дума
  • Разширяване на зениците при някои от участниците

Тези реакции показват, че котките са объркани от промяната и се опитват да намерят логично обяснение за несъответствието между думите и изображенията.

Заключения на учените

Въз основа на наблюденията си, изследователският екип стига до извода, че котките изглежда имат способността да свързват човешките думи с обекти от заобикалящата ги среда. Това откритие повдига интересни въпроси за когнитивните способности на домашните любимци и потенциала за по-дълбоко разбиране между хората и техните котки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В училище:
- Госпожо, аз колко отсъствия имам?
- Ти пък кой си?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари