Измамна схема: Мъж задлъжня с над 300 000 лева

0
Жертва на сложна измама разказва как е бил принуден да тегли кредити за стотици хиляди левове
Жертва на сложна измама разказва как е бил принуден да тегли кредити за стотици хиляди левове

Жертва на сложна измама разказва как е бил принуден да тегли кредити за стотици хиляди левове

В рубриката "Високо напрежение" на телевизия NOVA беше представена историята на млад мъж, станал жертва на сложна измамна схема. За да запази анонимността си, той ще бъде наричан Сашо. Измамата, в която е въвлечен, му е коствала близо 330 000 лева и е преобърнала живота му.

"От момента, в който наистина осъзнах, че съм станал жертва на измама, животът ми се преобърна. Откакто стана това нещо вземам лекарства за успокоение. Тези хора в момента харчат и се наслаждават на моите пари. Моите мъки ще продължат цели 10 години", споделя Сашо пред екипа на предаването.

Измамната схема започва в началото на месец септември, когато Сашо получава съобщение в Messenger от непознат младеж. Измамникът се представя като познат и твърди, че търси работа за своя приятелка. Това е първият етап от схемата - проучване на потенциалната жертва.

"В началото на септември с мен се свърза с момче. Каза, че ме е виждал, че ме познава. Ставаше въпрос за негова приятелка, която си търси работа – дали в моята работа търсим хора. Аз му казах, че търсим, да се свърже с мен. Той за първи път ми пише. Абсолютно никога не съм го виждал, нито го познавам. Той нямаше Facebook, използваше само Messenger", разказва Сашо.

След първоначалния контакт, двамата се срещат на кафе. След разговора за работата, измамникът представя своя "работодател" - човек на име Мартин, който уж се занимава с кредити. Мартин е ключова фигура в схемата, чиято роля е да убеди Сашо да участва в измамата.

Измамниците предлагат на Сашо да участва в схема за теглене на кредити от няколко банки в рамките на един ден. Обещават му, че кредитите ще бъдат погасени веднага, а той ще получи комисионна от 8000 лева за услугата. Въпреки че предложението звучи нелогично, Сашо, който е образован млад мъж, се поддава на измамата.

Измамниците действат бързо и професионално. За кратко време успяват да проверят кредитната история на Сашо и да го убедят да участва в схемата. Това показва, че зад измамата стои добре организирана престъпна група.

Последствията от тази измама са тежки за Сашо. Той е принуден да изплаща огромни кредити в продължение на 10 години, което ще окаже сериозно влияние върху финансовото му състояние и качеството му на живот. Освен финансовите загуби, Сашо страда и от психологически проблеми, налагащи му да приема успокоителни.

Този случай е поредното доказателство за нарастващата сложност на финансовите измами и необходимостта от повишена бдителност от страна на гражданите. Експертите съветват да се проверява внимателно всяко предложение, свързано с финансови операции, особено когато идва от непознати лица.

Полицията и финансовите институции призовават гражданите да бъдат изключително внимателни при теглене на кредити и да не се доверяват на обещания за бързи и лесни печалби. В случай на съмнение за измама, е препоръчително незабавно да се свържат с компетентните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    ...
    Плебса е обсебен от мисли за далавери и рязко забогатяване и хитреците се възползват от тъпотата. Да те разиграят за 300 бона по месенджер, трябва да си напълно занулен умствено.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари