Изкуствен интелект създаде магнит без редкоземни метали

0
Materials Nexus може да промени правилата на играта
Materials Nexus може да промени правилата на играта

Изкуственият интелект и революционните магнити без редкоземни метали

Преходът към електрифициран свят изисква използването на технологии като електрически двигатели и батерии, които разчитат на редкоземни метали. Тези метали, освен че са финансово скъпи, имат и значителен екологичен отпечатък. Въпреки това, една новаторска разработка от базираната в Обединеното кралство компания Materials Nexus може да промени правилата на играта.

Магнитът MagNex: Създаден с изкуствен интелект и без редкоземни метали

Materials Nexus наскоро обяви, че е разработила магнит без редкоземни метали с помощта на изкуствен интелект (ИИ). Процесът е отнел само три месеца, което е около 200 пъти по-бързо от обичайното време за такива разработки, които обикновено изискват години. Този магнит, наречен MagNex, не само че не съдържа редкоземни метали, но и е по-евтин за производство и с по-ниски въглеродни емисии.

Иновации с изкуствен интелект

Изкуственият интелект вече се използва активно за набавяне на материали в други ключови области на прехода към зелена енергия, демонстрирайки своята сила в борбата с изменението на климата. Глобалният преход от изкопаеми горива към чисти енергийни източници е неизбежен. Производството на електродвигатели и батерии обаче изисква редкоземни метали, чийто добив е вреден за околната среда и обществото. Поради тази причина производители на електромобили като Tesla търсят алтернативни материали.

Магнитите на бъдещето

Преди MagNex, създаването на магнити без редкоземни метали е било бавен процес на „проба грешка“. В случая с MagNex обаче, изкуственият интелект на Materials Nexus е постигнал резултати само за три месеца. Това е постигнато с 20% по-ниски разходи за производство и 70% по-ниски въглеродни емисии в сравнение с традиционните магнити на основата на редкоземни метали.

Materials Nexus си сътрудничи с Института „Хенри Ройс“ и Университета в Шефилд за синтез и тестване на новия магнит. Компанията вярва, че подобен подход с използване на изкуствен интелект би могъл да революционизира други аспекти на екологичния преход, включително разработването на полупроводници и свръхпроводници.

Приложението на ИИ в материалознанието

ИИ е особено полезен за революционни открития в областта на материалознанието. Според проекта Materials Project, отворен източник за подпомагане на изследванията на нови материали, хората са открили 20 000 материала чрез експерименти, докато изчислителните технологии са увеличили този брой до 48 000. Изкуственият интелект може значително да ускорява и оптимизира тези изследвания, като анализира огромни количества данни, идентифицира модели и намира най-ефективните решения за различните аспекти на енергийната трансформация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари