Издигнаха паметник на Цар Иван Александър край крепостта Русокастро

2
Церемонията по откриването привлече представители на местната власт и общественици
Церемонията по откриването привлече представители на местната власт и общественици Снимка: Община Камено

Церемонията по откриването привлече представители на местната власт и общественици

Днес в близост до Средновековната крепост Русокастро, намираща се в община Камено, тържествено беше открит внушителен триметров паметник на българския владетел Цар Иван Александър. Събитието привлече вниманието на представители на местната власт, общественици и граждани, които се събраха, за да почетат паметта на царя, управлявал Второто българско царство в продължение на цели 40 години.

Идеята за изграждането на монумента се заражда благодарение на д-р Милен Николов, директор на Регионален исторически музей - Бургас. Тази инициатива бе подчертано от кмета на община Камено Жельо Вардунски, който сподели, че паметникът не само ще напомня за важните исторически събития в региона, но и ще насърчи културния туризъм.

По време на церемонията Вардунски припомни значимото историческо събитие от 1332 година, когато Цар Иван Александър, заедно със своите войници, успява да присъедини тези земи след славна победа над византийците. Кметът изказа благодарност към всички, които са допринесли за реализацията на този проект, като особено внимание обърна на дарителите Янчо Проданов и Руси Куртлаков, които получиха плакети в знак на признателност. Същото отличие бе връчено и на д-р Милен Николов от страна на Жельо Вардунски.

Руси Куртлаков, чийто студио в Камено е мястото, където е изработен монументът от скулпторите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев, изрази увереност, че образът на Цар Иван Александър ще бъде увековечен чрез множеството туристи, които ще посещават това място и ще се снимат пред паметника. „Трябва да оставим нещо след себе си за бъдещите поколения“, подчерта той.

Паметникът е изработен от висококачествен врачански варовик и бе открит в присъствието на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, която разкри, че в региона предстои изграждането на още няколко паметника. Инициативният комитет, който стои зад проекта, включва Жельо Вардунски, проф. Мария Нейкова, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов, като средствата за паметника бяха събрани за изключително кратък срок благодарение на щедростта на дарителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    daskal
    Помня го този цар. Точно така изглеждаше. Болни хора сме ние. Много болни.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...