Иван Кондов: Украйна заслужава нашата постоянна колективна подкрепа

1

България участва в среща на Г-7+ за подкрепа на енергийния сектор на Украйна

България потвърждава подкрепата си за енергийния сектор на Украйна на среща във формат Г-7+.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов взе участие в среща на външните министри във формат Г-7+ в Ню Йорк, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна. Форумът, състоял се на 23 септември 2024 година, бе организиран съвместно от държавния секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен и министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни, в качеството му на ротационен председател на Г-7 за 2024 година.

На фона на зачестилите руски ракетни обстрели и атаки с дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна, дискусията се фокусира върху идентифициране на непосредствените нужди на страната и координиране на усилията на държавите от Г-7+ през следващите шест месеца.

В своето изказване пред участниците във форума министър Кондов подчерта тежките последици от продължаващата вече две години и половина руска агресия срещу Украйна: "Продължаващата вече две години и половина пълномащабна военна агресия на Русия срещу Украйна нанася тежки щети на цивилна и критична гражданска инфраструктура в цяла Украйна, причинявайки смърт, човешко страдание, масивни разрушения, разселване и нарастващи хуманитарни нужди - действия, които сериозно застрашават стабилността и сигурността на Черноморския регион, Европа и света".

Българският външен министър потвърди ангажимента на страната ни да продължи да оказва последователна подкрепа на Украйна във всички измерения - политическо, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо. Той подчерта, че ключов компонент от тази подкрепа са усилията в енергийния сектор.

Кондов припомни, че по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България през месец юли 2023 година е подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на двете страни. В резултат на това са създадени две съвместни работни групи - за природен газ и за ядрена енергия.

Срещата завърши с приемането на съвместно изявление на външните министри на страните от формата Г-7+, в което те осъждат продължаващите руски атаки срещу енергийната и цивилна инфраструктура на Украйна и потвърждават своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на страната.

По време на визитата си в Ню Йорк министър Кондов проведе и двустранна среща с помощник държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ и активизиране на сътрудничеството в ключови области.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Куросмук Зеленски
    До 5 Лайнояд бесарабски,идвай на фронта да ме браниш,че вече не се издържа - в КУРск ми пъхнаха такъв КУР че ми излезе през сливиците! Ти не си българин нито имаш нещо общо с цивилизованият свят,защото си примитивен лайнояд,отгледан в кенеф.Мен ме подкрепят само ФАЩ и техните пудели,защото с мен ще разсипят УСрайна!Накрая ще сера в една клетка в зоологическата градина в Москва охх оххх
  • -4
    5
    Полуръст путин
    Куролале ,ти кога се върна от Курск...защитавай руския урод и пигмей ,а не сери из медиите .А Б ългария и целия цивилизован свят помага на братска УКРАИНА .Ти наисина ли си вярваш,че един урод и диктатор ще бъде оставен да руши градове ,да окупира независими държави и неговата варварска армия да изнасилва деца ...ЕЕЕЕ няма да стане .Той и Милошевич си мислеше че е велик...ама....се насра в Хага.
  • 3
    4
    Куролап Зеленски
    Кондьов,къде е подкрепата,защо не си на фронта заедно с другите български евроатлантици ? Нали уж сте били целия български народ,защо ви няма да помагате ? Повиквателни ли да ви пратя ? Айде че бункера вече не удържа!
  • 4
    3
    Ибан Кондьов
    Гръцкият министър председател каза миналата седмица,че високите цени на тока са следствие от износа за УСрайна,ние обаче сме нагъзени подлоги и ще продадем и майките си ако ни кажат от голямата бяла къща,все пак всички сме корумпирани до мозъка на костите си,а от бялата къща знаят много добре нашите досиета
  • 4
    2
    Пффф
    Тоя ебалник кой го е оторизирал да отговаря от мое име
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари