Иван Белчев предлага РИОСВ - Русе да събира и архивира данните от мониторинга на "Линамар"

3
Тези данни са от изключителна важност за русенци, защото това предприятие е глобявано многократно за нерегламентирано изпускане на химични съединения във въздуха, обоснова се депутатът
Тези данни са от изключителна важност за русенци, защото това предприятие е глобявано многократно за нерегламентирано изпускане на химични съединения във въздуха, обоснова се депутатът

Тези данни са от изключителна важност за русенци, защото това предприятие е глобявано многократно за нерегламентирано изпускане на химични съединения във въздуха, обоснова се депутатът

Иван Белчев предлага РИОСВ - Русе да събира и архивира данните от мониторинга на "Линамар"

Депутатът от парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“, Иван Белчев, отправи въпрос към служебния министър на околната среда и водите, Петър Димитров, относно необходимостта от публично достъпния архив на данни от пункт за собствен непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух в град Русе. Белчев изрази загрижеността си за липсата на архивни данни, които биха могли да бъдат използвани за анализ и контрол на качеството на въздуха в региона.

Проблемът с липсата на архивни данни

Според Белчев, пунктът за мониторинг, монтиран през 2019 година в рамките на инвестиционната програма на дружеството „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД, предоставя данни за измерване на химични съединения като фенол, толуол, бензен, ксилен, орто и пара крезол, нафтален и метеорологични показатели. Въпреки това, данните са достъпни само за предходния ден, без възможност за проследяване на стойностите от минали дни, което ограничава възможността за провеждане на дългосрочни анализи и доказателства при евентуални съдебни спорове.

Предложение за създаване на архив

Белчев предложи Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе да започне ежедневно да събира и архивира данните от мониторинга на въздуха, като тези данни бъдат публично достъпни на техния уебсайт. Това би позволило на гражданите и специалистите да следят качеството на въздуха и да предприемат необходимите мерки при отклонения от нормите.

Значението на данните за жителите на Русе

Данните от мониторинга на въздуха са от критично значение за жителите на Русе, тъй като „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД е било глобявано многократно за нерегламентирано изпускане на химични съединения, които са били причина за миризма на бакелит в региона. Публичният достъп до архивните данни би спомогнал за по-добър контрол и превенция на замърсяванията, както и за информираност на населението относно качеството на въздуха.

Въпрос към министъра на околната среда и водите

Иван Белчев пита министъра: Има ли възможност да се започне изграждането на архив на данните от пункт за собствен непрекъснат мониторинг на КАВ, разположен на територията на площадката на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД гр. Русе, който да бъде публично достъпен в сайта на РИОСВ - Русe?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    22
    Ха
    Един самозабравил се дари&$льо, който си мисли, че може да лъже хората както си иска и да прави каквото си иска. Не го ли разбрахте най-после!
  • 4
    21
    Напред
    Чрез популизъм и манипулиране - към Народното събрание! Това е девизът на Кесийков.
  • -1
    20
    Запознат бесарабски гей
    Фабриките във Франция, Испания, Ирландия и Мексико са сериозни замърсители и пълни клоаки точно както и в България! Питайте когото искате за Лайнамар,това е изключително гнусно производство,което може да вирее единствено в корумпирани държави като България!
  • -1
    19
    Запознат бесарабски гей
    Да, Линамар е сериозен замърсител и са съдени по цвл свят! Линамар са абсолютен кенеф,който е изгонен отвсякъде освен от страни с високи нива на корупция каквато е България при управлението на ГЕРБ,ДПС и ДеБил-ПеПерастките подлоги Та ти ли травестит бесарабски вмирисан под "номер 15" си тръгнал да ближеш гъза на канадците, или тровенето на 100000 човека за Русе не е никакъв проблем за теб лешпера ??? Аман от укропитешка простащина и фалшива загриженост за здравето на хората.
  • 0
    18
    Запознат
    До 17 Фабриките във Франция, Испания, Ирландия и Мексико са леярски, същите както и в България. Питай ЛайНичка Никол, метресата на проф.-русофила, лично ходи във франция да снима с телефона си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари