Иван Белчев настоява за денонощна работа по ремонта на Дунав мост

1
Денонощен режим на работа при ремонти на пътната настилка в Германия
Денонощен режим на работа при ремонти на пътната настилка в Германия Снимка: Christoph Schäfer / CC BY 3.0

Народният представител от Русер предлага въвеждане на нощни смени и адаптивни светофари

Иван Белчев, народен представител от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България", внесе парламентарен въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова относно оптимизирането на ремонтните дейности на Дунав мост при Русе. Целта на запитването е да се намерят ефективни решения за съкращаване на срока на ремонтните работи, подобряване на условията на труд и намаляване на негативното въздействие върху трафика.

В момента на Дунав мост се извършват мащабни ремонтни дейности, които включват подмяна на стоманобетонните панели. Завършени са първите 200 метра на едната лента, а работата по следващите 200 метра вече е започнала. Поради интензивния трафик и текущите строително-монтажни работи, времето за преминаване през моста се удължава с поне един час.

Работа с използване на дифузно осветление през нощта

Белчев предлага въвеждането на денонощен режим на работа с използване на дифузно осветление през нощта - практика, която се прилага успешно при ремонти на пътната настилка в Германия. Според народния представител, това би довело до по-бързо завършване на ремонта, въпреки допълнителните разходи за персонал, осветление и обезопасяване.

Регулирането на движението чрез адаптивен светофар

Друго предложение на Белчев е регулирането на движението да се извършва чрез адаптивен светофар, който да се съобразява с трафика в реално време. Това би предотвратило излишното изчакване и евентуалните нарушения от страна на шофьорите.

В своя парламентарен въпрос, Белчев иска конкретна информация за периода от 10 юли до 10 септември 2024 година:

  1. Максималният и средният брой работници на строителната площадка в една смяна, както и техните длъжности.
  2. Работният график, включително начало и край на работния ден, регламентирани почивки и наличие на слънцезащитни съоръжения.
  3. Причините за използване на сигналисти вместо адаптивна светофарна уредба за регулиране на движението.
  4. Линейният график за завършване на ремонта в рамките на две години, възможностите за оптимизация на процесите и дейностите, които биха могли да се извършват през нощта с използване на дифузно осветление.

Белчев подчертава, че тези въпроси ще помогнат на него и екипа му да получат необходимата информация за анализ и оптимизация на процесите. Събраните данни ще позволят да се оцени ефективността на текущата организация на работа и да се идентифицират области за подобрение.

Народният представител припомня, че още през юни 2024 година е изразил притеснения относно работата при високи летни температури и съкратеното работно време през зимните месеци. Той отбелязва, че неговите опасения са се потвърдили, когато поради екстремните горещини се е наложило да се промени работният график с по-малко работно време и по-дълги почивки.

В отговор на предишно запитване от 1 юли 2024 година, министърът на регионалното развитие и благоустройството е приела частично предложенията на Белчев, като е изразила готовност някои дейности да се извършват през нощта и да бъде инсталирана адаптивна светофарна система.

Иван Белчев очаква писмен отговор на поставените въпроси, който ще помогне за анализа и оптимизацията на ремонтните дейности на Дунав мост при Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    Бесарабски ПеПераст
    Туй нащу ушату пипирастчи ЗаБелчив мноу просту шъ знайти,то дубре чи и ний сми прости,дажи Простуту ний шев
  • 0
    12
    dgd
    "Дунав Мост" - поредната морално остаряла комунистическа инфраструктура, върху която паразитира демокрацията. Ако имахме уважение към себе си и ако Иван Белчев е това за което се представя той и партията му - борци за свобода от корупция, комунизъм, схеми и мафия - то той щеше да настоява за демонтажа на моста, не за ремонта му/ Няма как комунизма да си отиде докато ядем от софрата му. Режеш моста и каниш някоя американска фирма да ти построи нов за 4-5 млрд. долара.
  • 0
    11
    вгъZZраждан
    Абе нашето солтан Салтанчо кога ще вземе някоя иницятива да напрай,не само да позира с резачки тапака?Накрая ще ми писне и ще гласувам вече за кумунягите от "вгъZZличие"
  • 0
    10
    Kyky
    Оффф! Добре, че е Белчев да дойде да оптимизира ремонта на Дунавмост ! Как не се сетихме ! От две държави организират ремонта и не са се сетили, че може да се работи денонощно, р`збир`ш ли ?! Каква точно му беше експертизата ??
  • 1
    9
    321
    Ушатия Костя Тънкопишков от Максуда ли? Шефа на "вгъZZраждани"?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари