Ивайло Московски става изпълнителен директор на ББР

3
Бившият транспортен министър в кабинета на Борисов поема управлението на държавната банка
Бившият транспортен министър в кабинета на Борисов поема управлението на държавната банка Снимка: БГНЕС

Бившият транспортен министър в кабинета на Борисов поема управлението на държавната банка

Българската банка за развитие (ББР) обяви значителни промени в своето ръководство. Институцията допълва състава на Управителния и Надзорния си съвети с нови членове, според информация, публикувана на официалния ѝ уебсайт.

Димитър Митев, дългогодишен ръководител на управление "Финанси" в ББР, ще се присъедини към Надзорния съвет на банката. Митев е утвърден експерт с впечатляващ 32-годишен опит в банковия сектор. Той е завършил магистратура по финанси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов анализатор).

Професионалният път на Митев в ББР започва през 2011 година. През годините той успешно ръководи няколко ключови управления в банката - "Планиране, анализ и регулации", "Съответствие" и "Финанси". Опитът му включва и членство в Съвета на директорите на Националния гаранционен фонд, който е част от Групата на ББР. Преди да се присъедини към ББР, Митев е натрупал ценен опит в редица престижни финансови институции, сред които HVB Bank Biochim (сега част от Уникредит Булбанк), СиБанк, Юробанк (Пощенска банка) и Делойт България.

Другата ключова промяна в ръководството на ББР е назначаването на Ивайло Московски за член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Московски идва с богат опит от Черноморската банка за търговия и развитие, където в продължение на 4 години е заемал позицията на вицепрезидент по оперативна дейност и член на Управителния съвет.

Образованието на Московски включва специалност "Публични финанси" в УНСС и "Финансов мениджмънт" в Стопанската академия "Димитър Ценов" в град Свищов. В Черноморската банка за търговия и развитие, базирана в град Солун, Гърция, той е отговарял за внедряването и наблюдението на политиките за управление на риска, както и за ESG политиката на банката.

Московски има впечатляваща кариера и в публичния сектор. Той е бил министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в три различни периода между 2011 и 2018 година. Освен това, Московски е бил народен представител в 42-рото и 44-ото Народно събрание, участвайки активно в комисиите по транспорт и енергетика. В периода 2009-2011 година е заемал поста заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ръководейки Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" (2007-2013) и представлявайки България в международната инициатива ТРАСЕКА.

Към момента на публикуване на информацията, справка в Търговския регистър показва, че вписването на Димитър Митев и Ивайло Московски в новите им роли все още не е отразено официално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари