Ива Митева: Бойко Борисов ги надигра и съдебната реформа се върна в изходна позиция

0
Бившият председател на Народното събрание коментира решението на КС
Бившият председател на Народното събрание коментира решението на КС Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Народното събрание коментира решението на КС

Конституционният съд (КС) излезе с очакваното решение да отмени съдебната реформа, което предизвика разнообразни реакции и коментари в политическия спектър. Решението дойде след продължително разглеждане и гласуване, завършило с 6 на 6 гласа, което автоматично води до отхвърляне на предложението за реформа.

„Очаквано, гледайки как се разпределят гласовете в КС, гледайки и времето, за което КС се произнесе. Шест на шест гласа значи, че има отхвърляне на искането, което е опасно и не трябва да продължава повече. Въпросът не може да бъде пререшаван,“ заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева в предаването "Денят ON AIR". Тя подчерта, че Конституционният съд не би трябвало да бъде политизиран, а в него трябва да присъстват хора с висок морал и професионалисти, които да пазят Конституцията.

Според Митева, съдебната реформа е отново върната в изходна позиция. „През 2015 година Христо Иванов напусна коалицията, когато не се прие предложението му Висшият съдебен съвет (ВСС) да стане от 5 на 4 години срок. Второто беше при избора на прокурорската квота превес да има тази от Народното събрание. Сега се прави същата грешка. Борисов ги надигра и получи това, което иска,“ коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Митева изрази съмнения относно възможността за бъдещо преназначаване на Главчев като служебен премиер. „Може би да, защото това е нова въртележка. Отново трябва да се стигне до назначаване на министър-председател. Тук проблемът е кой ще бъде служебният министър-председател. Остана само управителят на Сметната палата,“ посочи бившият председател на Народното събрание.

От нейната гледна точка, реформите трябва да се правят с разум и търпение, което не се наблюдава в настоящия процес. „Като че ли дадоха урок на 'Промяната', което ни обезкуражава всички. Всички жадуваме независима съдебна система. Това решение днес не ни дава повече надежда. Нека се замислим за направеното до този момент и изградим мост между всички в Народното събрание. Да не си създаваме образа на вечния враг, да започнем наистина да правим реформи,“ завърши Митева с призив за единство и сътрудничество.

Възможни последствия от решението на Конституционния съд

Решението на КС да отмени съдебната реформа поставя под въпрос бъдещето на правосъдната система в България. Мнозина експерти и политици предупреждават, че това може да задълбочи проблемите в правосъдната система, като продължи политическото влияние върху Висшия съдебен съвет и съдебните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари