ИТН и "Възраждане" внасят предложение за референдум

0
Ако се състои допитването, от партията на Слави Трифонов ще агитират да се гласува "против", но държат такова да се проведе
Ако се състои допитването, от партията на Слави Трифонов ще агитират да се гласува "против", но държат такова да се проведе

Ако се състои допитването, от партията на Слави Трифонов ще агитират да се гласува "против", но държат такова да се проведе

"Възраждане" и "Има такъв народ" внасят проекторешение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г., съобщи БТА.

Това е втори опит на депутатите на Костадин Костадинов, но този път към тях се присъединяват и от партията на Слави Трифонов.

В същото време двете формации заемат различни позиции по въпроса - от "Възраждане" са против приемането на еврото, а от ИТН искат да влезем в еврозоната, когато сме готови. Дори от ИТН заявиха, че биха гласували "против", но имат принципното убеждение, че трябва да се състои допитване до народа. Новината съобщиха в кулоарите Тошко Йорданов и Цончо Ганев.

"Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната", коментира зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Цончо Ганев.

ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани, обясни председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов. Той обаче обясни мотивите, с които поемат новата инициатива за референдум заедно с "Възраждане".

"Подкрепяме референдума на "Възраждане" по изключително морални причини - защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приело, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали", обясни Йорданов.

"Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме "против" и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава "Възраждане", но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани", добави Тошко Йорданов.

На 8 февруари т.г. Конституционният съд отклони искането на 49 депутати от "Възраждане" и ИТН, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Съдиите отхвърлиха жалбата на "Възраждане" против решението на Народното събрание през юли 2023 г., с което пленарната зала отказа да провеждането на референдум. Въпросът беше "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", а сред мотивите мнозинството в НС да откаже беше посочено, че този ангажимент фигурира в договора ни за присъединяване към ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    45
    ROFL
    Оха! Днеска рубладжията заработва яко! Съдейки по броя коментари изглежда, че рублата продължава надолу с всеки изминал ден :D За да изкара за един хляб на продажния бездарник му се налага да пише поне стотина коментара и всеки ден трябва да увеличава броя за да компенсира новото дъно на рублата :D
  • -2
    44
    До 43
    Кървавото джудже - диктатор е Зеленски, явно ти си негов подлога и лизач.Никой досега не е взривявал детска окнологична болница,но бандеронацистката измет взриви болницата с УСраинска ракета! Само болен мозък може да роди тази идея, а още по-долни изверги да оправдават тази идиотщина
  • 2
    43
    До 38
    Кървавото джудже - диктатор е Путлер, явно ти си негов подлога и лизач.Никой досега не е взривявал детска окнологична болница. Само болен мозък може да роди тази идея, а още по-долни изверги да оправдават тази идиотщина
  • 1
    42
    До 40
    Проверихме - лошата миризма идва от устата ти,явно пак не си си измил зъбите след като си работил орално хахаха
  • -3
    41
    КУР за ФАЩ
    КУР за ФАЩ,най терористичната държава в целия свят! Най гнусната и човеконенавистна клоака на света!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари