Италианец иска да издигне паметници на Левски и Капитан Петко войвода

2
Многостранната мисия на Микеле Санторели
Многостранната мисия на Микеле Санторели Видео: NOVA

Многостранната мисия на Микеле Санторели

Микеле Санторели, италиански предприемач, който живее и работи в България от над три десетилетия, е на път да предприеме забележителна инициатива за почитане на български национални герои. Санторели планира да финансира издигането на паметници на Васил Левски и Капитан Петко войвода, демонстрирайки дълбоката си връзка с българската история и култура.

Бизнес успехи и културни инициативи

Санторели, известен като "черешката на италианския бизнес в България", управлява успешно предприятие, което е превърнало страната във втория най-голям износител на преработени череши в света. Неговата компания обработва 4000 декара овощни градини и управлява три преработвателни фабрики.

Наскоро бизнесменът откри паметник на плодородието в село Катуница, отбелязвайки значението на земеделието за региона. "В този район почвата е много богата за отглеждане на плод. Ние тук гледаме някъде 4 хиляди декара трайни насаждения. Има доста други земеделци, които се грижат за майката земя. Това е нов паметник, който символизира нашата традиция", споделя пред NOVA Санторели.

Планове за бъдещи паметници

Следващият проект на Санторели е издигането на паметник на Васил Левски в училището в село Караджово, носещо името на Апостола на свободата. Откриването е планирано за 18 февруари 2025 година - 152 години от обесването на Левски.

"Бяхме поканени на годишнината февруари месец и с нас беше посланичката на Куба и след тържеството искаше да се снимаме пред паметника. Съответно разбра, че няма паметник в това училище. Имаше един плакат и оттам поех ангажимента лично да даря за следващата годишнина паметник на училището, който да вдъхновява децата", обяснява италианският бизнесмен.

Освен това, Санторели обмисля създаването на общ паметник на италианския революционер Джузепе Гарибалди и Капитан Петко войвода, известен като "българският Гарибалди".

Религиозни и социални инициативи

Произхождащ от дълбоко религиозно католическо семейство, Санторели вярва в обединяващата сила на вярата. Той е подпомогнал възстановяването на църквата в село Моминско и е финансирал изграждането на храм "Свети Архангел Михаил" в памет на двама млади мъже, загинали по време на социални вълнения в Катуница.

"Дали си католик или православен - всички сме братя. Всички живеем на една земя и всеки би могъл да има нужда от друг в даден момент. Поради това дали сме мюсюлмани и дали не, ние трябва да уважим всеки човек", казва Санторели, подчертавайки важността на междурелигиозното разбирателство.

Визия за бъдещето

Санторели изразява надежда да види повече млади хора, посещаващи храмовете. Неговата мотивация за тези инициативи е проста - да види радост в очите на хората около себе си.

Чрез своите бизнес начинания и културни инициативи, Микеле Санторели демонстрира дълбока привързаност към България, нейната история и народ, превръщайки се в пример за интеграция и социална отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари