Историята на Русе оживява във фотоизложба

3
Подлезът на "Цар Освободител" в Русе става културна сцена
Подлезът на "Цар Освободител" в Русе става културна сцена Снимка: РусчукБГ - Старият Русе

Подлезът на "Цар Освободител" в Русе става културна сцена

Сдружение "РусчукБГ" организира впечатляваща изложба под името "Отражения от миналото: Историята на Русе през фотографския обектив", която ще бъде открита утре вечер в подлеза на кръговото кръстовище на булевард "Цар Освободител" в сърцето на Русе. Експозицията обещава да превърне обичайното място за преминаване в културна сцена, посветена на фотографското наследство на града.

Изложбата ще включва част от работата на известното българско фотоиздателство "Гр. Пасков", създадено в периода 1920-1940 година. Снимките са сканирани от оригинални стъклени фотографски плаки с високо качество и са част от колекцията на сдружението.

"Чрез тази изложба искаме да променим традиционното възприятие за подлеза, като го трансформираме в място за отдих и култура. Историческите фотографии могат да се превърнат в ново туристическо привличане за Русе, като вдъхновят както местните жители да преоткрият града си, така и туристите да се запознаят с неговата богата история", споделят организаторите от "РусчукБГ".

Експозицията ще бъде разположена на шестте входа на подлеза, като на всяко от тях ще има по шест табла. Всяко табло ще представя различна тема, а общо ще бъдат показани 36 фотографии с кратки описания. Темите включват: "Река Дунав, кораби, лодки", "Паркове и градини", "Централната част на града", "Емблематични паметници на Русе", "Храмове" и "Училища".

Проектът е финансиран по програмата "Култура" на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Браво
    Аз си купих една много подробна фото-книгата паметниците на културата в Русе. На Христов.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари