Историк: Застудявания, климатични аномалии и цунами в Черно море е имало по нашите земи

3
В миналото хората както и днес обичат да описват необичайните явления, каза доц. Георги Димов
В миналото хората както и днес обичат да описват необичайните явления, каза доц. Георги Димов Снимка: Bulgaria On Air

В миналото хората както и днес обичат да описват необичайните явления, каза доц. Георги Димов

В предаването "Операция история" доц. Георги Димов от Института по Балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" – БАН говори по една от най-интересните исторически теми: как климатът е влияел на световната и на българската историческа съдба.

"Климатът има изключително решаващо значение върху възхода, упадъка на цивилизациите и в крайна сметка е най-важно да се знае, че климатът не е константа, той е много динамичен, а ние историците разполагаме с богата изворова база, въз основа на която можем да проследим във вековете, развитието на климатичните промени: кризи, аномалии. Разбира се върху климата и климатичните промени през вековете работят много науки. В миналото хората както и днес обичат да описват необичайните явления. Ние разполагаме с много данни", каза доц. Георги Димов.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че климатът в нашата история играе сериозна роля. При появата на българите през 6-ти и 7-ми век има застудявания по нашите земи. Има изключително много климатични аномалии, в Черно море дори е имало цунами. Тези климатични промени не влияят само върху европейските земи, те се разпростират навсякъде.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари