Историк: Батенберг е трябвало да играе ролята на „доброто момче”

0
Д-р Ангел Апостолов разкрива сложните отношения с Великите сили и ролята на княза
Д-р Ангел Апостолов разкрива сложните отношения с Великите сили и ролята на княза Видео: NOVA

Д-р Ангел Апостолов разкрива сложните отношения с Великите сили и ролята на княза

Историкът д-р Ангел Апостолов коментира темата за Съединението и ролята на България за този важен исторически акт в студиото на предаването „Пресечна точка”. Той разгледа както сложния процес на признаване на Съединението от Великите сили и съседните държави, така и международната обстановка по това време.

Според д-р Апостолов, назначаването на княз Александър Батенберг е изиграло важна роля за приемането на България на международната сцена. Батенберг е бил подходящ за Великите сили, защото е имал тесни връзки с германското и британското кралско семейство, както и с Руската империя и Османската империя. Това го прави компромисна фигура, която е приемлива за всички големи играчи на международната сцена по онова време. Историкът подчертава, че Батенберг е трябвало да играе ролята на „доброто момче”, което да успокоява напрежението в българското общество и да се придържа към умерена политика, без да изразява амбиции за бърз икономически или политически подем.

Апостолов също представи цитати от вестник „Народний глас” от навечерието на Съединението, като подчерта значението на самия термин „съединение” и неговата позитивна конотация. Според него този акт е символ на икономическия и политически възход на България по това време. Историкът направи паралел с присъединяването на страната към Европейския съюз, което по думите му е друг подобен пример на национален успех в най-новата история на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    dgd
    Значи нещо като Румен Радев. Натовски генерал набеден за руски агент, защото беше кандидат подкрепен от БСП. Отдушник за русофилите, а изпълнител на западните планове. Добре, че САЩ 2016-та се намесиха и наредиха на ГЕРБ да загубят изборите с кандидат Цецка Цачева, че Росен Плевнелиев беше писнал на всички - абсол'тен охлюв.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари