"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Солинген

1
Групировката съобщи, че нападението е извършено от неин член
Групировката съобщи, че нападението е извършено от неин член

Групировката съобщи, че нападението е извършено от неин член

Екстремистката групировкаИслямска държава“ пое отговорност за нападението с нож, което разтърси западния германски град Солинген. Инцидентът, при който загинаха трима души, а осем бяха ранени, се случи по време на фестивал на площад „Фронхоф“ в центъра на града. Нападението се случи на събитие, посветено на 650-годишнината на Солинген, което събра множество граждани и туристи.

В официално изявление в мрежата „Телеграм“ групировката „Ислямска държава“ заяви, че нападението е дело на техен член, който е извършил атаката „като отмъщение за мюсюлманите в Палестина и по целия свят“. Въпреки това групировката не предостави никакви доказателства, които да подкрепят тези твърдения, оставяйки въпроса за връзката между нападателя и организацията открит и неясен.

Три ареста след трагедията

Според последни данни на германските медии, включително „Шпигел“, по случая вече има извършени три ареста. Основният заподозрян е 26-годишен мъж, който е пристигнал в Германия в края на декември 2022 година и е подал молба за убежище. Въпреки това, преди нападението, органите на реда не са имали никакви подозрения за възможна връзка на този мъж с ислямистки екстремистки групировки.

Освен главния заподозрян, полицията е задържала и 15-годишен младеж, като в момента се извършва проверка дали той е свързан с нападателя и по какъв начин.

Фестивалът в Солинген се превърна в трагедия

Фестивалът на площад „Фронхоф“ беше част от тържествата, свързани с отбелязването на 650-годишнината на град Солинген, като на площада беше изградена сцена за музикални изпълнения. Но атмосферата на празника рязко се промени, когато мъжът започнал да напада присъстващите с нож. В резултат на атаката трима души загинаха на място, а други осем пострадаха и бяха откарани в болница.

Случилото се предизвика шок и ужас сред гражданите, а местните власти веднага предприеха необходимите мерки за сигурност, като затвориха центъра на града и засилиха патрулите.

Остава неясно дали нападателят е свързан с „Ислямска държава“

Въпреки че „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, германските власти не са потвърдили връзката между нападателя и екстремистката групировка. Органите за сигурност продължават разследването, за да установят дали има действителни доказателства за участието на „Ислямска държава“ в организацията на атаката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари