Искра Михайлова: Необходима е яснота за бъдещето на "Мини Марица-изток"

1
„Възраждане“ изиска доклад от Министерството на енергетиката относно бъдещето на комплекса
„Възраждане“ изиска доклад от Министерството на енергетиката относно бъдещето на комплекса Снимка: ПП "Възраждане"

„Възраждане“ изиска доклад от Министерството на енергетиката относно бъдещето на комплекса

Народното събрание прие решение за изготвяне на доклад относно бъдещето на комплекса "Марица-изток". Проектът, внесен от партия "Възраждане", цели да хвърли светлина върху текущото състояние и плановете за развитие на енергийния комплекс.

На проведен брифинг след гласуването, народният представител Искра Михайлова обясни мотивите зад това решение. Според нея, то е продиктувано от липсата на прозрачност и навременна информация по ключови въпроси, свързани с бъдещето на "Марица-изток".

"На първо и най-важно място е да се разбере какво се случва с решението да се отпусне помощ от 250 милиона годишно за подкрепа на „Мини Марица-изток".", подчерта Михайлова пред журналистите.

Тя изрази загриженост относно споразумението, постигнато със синдикатите през октомври 2023 година след масови протести. Според информацията, с която разполага "Възраждане", в момента текат преговори, които биха могли да нарушат договореностите и да застрашат бъдещето на работещите в комплекса.

Друг повод за безпокойство е липсата на прозрачност относно евентуалното създаване на ново юридическо лице, което да управлява терените на мините. Михайлова настоя за повече яснота по този въпрос, като подчерта необходимостта от обществени консултации преди вземането на подобни решения.

Според приетото решение, министърът на енергетиката трябва да предостави подробен доклад в рамките на 10 работни дни. Очаква се този документ да съдържа информация за текущите преговори с Европейската комисия, включително и самата кореспонденция, както и актуалното състояние на проектите и споразуменията, свързани с комплекса "Марица-изток".

Народният представител от "Възраждане" акцентира върху необходимостта от балансиран подход към зеления преход. Тя посочи, че България, като една от най-засегнатите страни, трябва да отстоява икономическата и социалната стабилност на регионите, зависими от въгледобивната индустрия.

Въпреки че изрази съмнения относно мотивите за подкрепа на решението в контекста на предстоящите избори, Михайлова остана оптимистична. Тя изрази надежда, че предстоящият доклад ще внесе яснота относно бъдещето на комплекса "Марица-изток" и ще послужи за информиран обществен дебат по темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари