Йово Йовов: Историята показва, че са възможни обрати при избора на главен прокурор

1
През 1998 година Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор
През 1998 година Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор Видео: БНР

През 1998 година Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор

Номинираният за главен прокурор Борислав Сарафов е почти сигурен избор, според журналиста Йово Николов от вестник „Капитал“. В интервю за Българското национално радио (БНР), Николов посочва, че историята показва възможни обрати, както се случи през 1998 година, когато тогавашният президент Петър Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков за главен прокурор. Тогава беше сменен Висшият съдебен съвет (ВСС) и избран Никола Филчев, чийто мандат се смята за спорен и с дългосрочни негативни последствия за съдебната система.

Николов изрази надежда, че съществуват механизми, чрез които Сарафов да не бъде избран, като отбеляза, че е необходима мобилизация на институциите, свързани с процеса на назначаване. „Дори и при стриктно спазване на закона, трябва да се придържаме към моралните норми, които обществото ни е загърбило през последните десетилетия“, подчерта той.

Журналистът също така коментира изявлението на прокурор Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите, който обвинява други институции за текущото състояние на съдебната система, като изключва прокуратурата. Йово Николов изрази скептицизъм по отношение на подобни колективни изявления, подчертавайки йерархичната структура на прокуратурата и зависимостта на служителите от техните ръководители.

В заключение, Николов отправи критика към бързането за избор на нов главен прокурор от сегашния състав на ВСС, като изрази подозрение за политически мотивирани договорки и влияния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари