Йордан Иванов: Срещу 1 милиард и 700 милиона лева не сме получили нито метър асфалт

1
Шокиращи разкрития за финансови злоупотреби в строителния сектор
Шокиращи разкрития за финансови злоупотреби в строителния сектор Снимка: bTV

Шокиращи разкрития за финансови злоупотреби в строителния сектор

Йордан Иванов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" направи сериозни обвинения относно разпределението на средства за строителни дейности в страната. В интервю за предаването "Лице в лице" той разкри притеснителни данни за финансовите практики в сектора.

Според Иванов, значителна сума от един милиард и 700 милиона лева е била разпределена между строителни фирми чрез анекси и допълнителни плащания по договори, без да има реално извършена работа. "Има раздадени милиард и 700 милиона на строителни фирми с анекси, допълнителни плащания по договори без насреща да се получи нито метър асфалт, нито една керемида", заяви той.

Политикът посочи, че общата сума на заявените индексации възлиза на два милиарда и 100 милиона лева. Той изрази загриженост относно начина, по който тези средства са били разпределяни, твърдейки, че министрите са имали правомощия да вземат еднолични решения за разпределението им.

Иванов подчерта несъответствието между официалното обяснение за допълнителните плащания и реалната икономическа ситуация. "Надплатените пари били за това, че материалите поскъпвали, но аз лично виждам обратното - дефлация", коментира той, поставяйки под въпрос обосновката за тези плащания.

Особено притеснителни, според Иванов, са случаите на индексации при вече изплатени 100% аванси по договори. "Има случаи, когато са раздавани индексации при 100% платен аванс по договори. Държавата плаща на фирмата всички пари в аванс, след това още, че са поскъпнали материалите, а тя е можела да си ги купи още преди", обясни той.

В своето изказване Иванов направи и политически коментар, насочен към ГЕРБ и ДПС. Той припомни, че ГЕРБ са наричали средствата за строители "мазнинки" в бюджета, като добави: "превърнали са се в телешки стекове". Относно предстоящите избори, Иванов изрази мнение, че "ГЕРБ са притеснени, че този път не могат да купуват гласове, брокерите са при ДПС-Ново начало".

Тези разкрития повдигат сериозни въпроси относно прозрачността и ефективността на разпределението на публични средства в строителния сектор. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол и отчетност при управлението на държавни финанси, особено в светлината на икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари