Институтът за пътна безопасност: Разпореждането за движението на велосипедисти е закъсняло и неефективно

0
Закъснялото разпореждане на СДВР няма да допринесе за повишаване на безопасността на движението в центъра на София
Закъснялото разпореждане на СДВР няма да допринесе за повишаване на безопасността на движението в центъра на София Снимка: Диана Русинова / Facebook

Закъснялото разпореждане на СДВР няма да допринесе за повишаване на безопасността на движението в центъра на София

Институтът за пътна безопасност изрази критично становище относно неотдавнашното разпореждане на Отдела "Пътна полиция" на СДВР (ОПП-СДВР) за преустановяване на движението на велосипедисти по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", както и за обезопасяване на зоните на строително-монтажни работи (СМР) с плътна ограда. Според експертите на института, разпореждането е закъсняло с два месеца, тъй като към момента СМР не се извършват.

Липса на навременни действия и конкретни мерки

От Института за пътна безопасност изразиха учудване от липсата на навременни разпоредителни действия от страна на ОПП-СДВР още при започване на строителните дейности в началото на май. Същевременно, в разпореждането не са посочени конкретни дефицити на безопасност при сегашната организация на движението. Загрижеността за безопасни условия на труд би била похвална, ако беше част от системен подход от страна на МВР. Институтът многократно е сигнализирал за липсващи знаци, неправилна или липсваща маркировка, повредени или липсващи обезопасителни пътни системи, но без резултат.

Несъответствие с решението на ВАС и липса на инспекция

Разпореждането на ОПП-СДВР включва и изискване за проектиране на нови режими на светофарните уредби, което противоречи на определението на Върховния административен съд (ВАС) да се преустановят всички дейности по въвеждане на новата организация на движението. В същото време Столична община (СО) все още не е възложила инспекция за безопасност на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", въпреки решението на ВАС.

Възможни последици и препоръки

Институтът за пътна безопасност счита, че закъснялото разпореждане на ОПП-СДВР няма да допринесе за повишаване на безопасността на движението, а напротив – ще създаде институционално противопоставяне, което ще наруши взаимодействието между СО и контролния орган. Това ще има дълготрайни негативни последици за гражданите на столицата.

Експертите на института предлагат възстановяване на диалога и професионалния подход между СО и МВР, като същевременно настояват да се спре използването на медиите за внушаване на фалшива загриженост за безопасността. Институтът остава на разположение да посредничи за възстановяване на професионалния диалог и сътрудничество между двете институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари