Имен ден празнуват Йоан и Йоана

0
Църквата почита паметта на свети Йоан Богослов
Църквата почита паметта на свети Йоан Богослов

Църквата почита паметта на свети Йоан Богослов

На 26 септември православната църква отбелязва паметта на свети апостол и евангелист Йоан Богослов. Този ден е посветен на успението на един от най-близките ученици на Иисус Христос, чийто живот и дело оставят дълбока следа в християнската история.

Йоан, заедно с брат си Яков, били простички рибари на Генисаретското езеро, когато Христос ги призовал да го последват. Без колебание двамата братя изоставили мрежите си и тръгнали след Спасителя, за да станат "ловци на човешки души".

Апостол Йоан се превърнал в един от най-доверените ученици на Христос. Той бил свидетел на чудесата, пророчествата и страданията на своя Учител. След Възкресението и Възнесението Господне, Йоан получил благодатния дар на Светия Дух и започнал своята апостолска мисия.

Неговата проповедническа дейност започнала от Йерусалимския храм и се разпростряла из цяла Мала Азия. Заедно със своя ученик Прохор, Йоан обикалял села и градове, разпространявайки Христовото учение, извършвайки чудеса и основавайки църковни общини.

По време на управлението на император Диоклетиан, който бил враждебно настроен към християнството, апостол Йоан бил подложен на жестоки изпитания. Въпреки опитите да бъде отровен и хвърлен в кипящо масло, светецът оцелял благодарение на своята непоколебима вяра. Впоследствие бил заточен на остров Патмос, където продължил своята мисия.

Именно на остров Патмос, според преданието, Бог разкрил на Йоан бъдещето на Църквата и света. Тези видения апостолът описал в книгата Апокалипсис, известна още като Откровение на Йоан Богослов, която е последната част от Новия завет.

В края на живота си, свети Йоан се оттеглил в планината със своя ученик Прохор. Там, по Божие вдъхновение, той написал своето Евангелие, което започва с думите: "В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото".

Преди смъртта си, апостол Йоан сам посочил мястото на своя гроб. Легнал в него и мирно издъхнал, оставяйки след себе си богато духовно наследство, което и до днес вдъхновява милиони християни по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари