Имен ден празнуват Александър и Александра

0
Днес православната църква почита паметта на трима знаменити цариградски патриарси
Днес православната църква почита паметта на трима знаменити цариградски патриарси

Днес православната църква почита паметта на трима знаменити цариградски патриарси

Трима от най-изтъкнатите цариградски патриарси - свети Александър, свети Йоан IV Постник и свети Павел IV - се почитат днес от православната църква. Макар да са живели в различни епохи, всички те се отличават с праведен живот и оставят дълбок отпечатък в историята на християнството.

Свети Александър, роден през 239 година в Мала Азия, е известен с ревностната си защита на православната вяра срещу ереста на Арий. Въпреки напредналата си възраст, той взема активно участие в Първия вселенски събор, свикан в Никея през 325 година, където ереста на Арий е осъдена. След смъртта на архиепископ Митрофан, Александър е избран за цариградски архиепископ и ръководи църквата в продължение на дванадесет години с разум и благост. Той умира през 337 година, оставяйки след себе си трайно наследство на верността към православието.

Свети Йоан IV Постник, родом от Кападокия, е известен със своето строгост в поста, което му носи и прозвището "Постник". В 582 година той става цариградски патриарх, а при неговото ръководство патриархът на Константинопол официално започва да се нарича "вселенски". Свети Йоан IV ръководи Цариградската църква до смъртта си в 595 година, като остава символ на аскетичната дисциплина и духовна мощ.

Свети Павел IV, роден в Кипър, е познат със своето милосърдие и преданост към църквата. Избран за цариградски патриарх през 780 година, той скоро разбира, че не е в състояние да води борбата срещу иконоборците, което го кара да се оттегли от патриаршеския престол през 784 година. След своето оттегляне, свети Павел IV умира в мир, оставяйки пример на скромност и духовна мъдрост.

Освен почитането на тези трима патриарси, днес църквата отбелязва и пренасянето на мощите на свети Александър Невски в посветената на него лавра в Санкт Петербург. Основният празник на свети Александър Невски е на 23 ноември, но днешният ден също напомня за неговото духовно наследство и значимост в православието.

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава – мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари