Илон Мъск разкри кога започва колонизацията на Марс

0
Амбициозният план на SpaceX цели създаване на самоподдържащ се град на Червената планета до 20 години
Амбициозният план на SpaceX цели създаване на самоподдържащ се град на Червената планета до 20 години Снимка: БГНЕС

Амбициозният план на SpaceX цели създаване на самоподдържащ се град на Червената планета до 20 години

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, разкри амбициозните си планове за колонизация на Марс, като заяви, че първите безпилотни космически кораби ще бъдат изстреляни към Червената планета в рамките на следващите две години. В публикация в социалната си платформа "Х", Мъск сподели, че тези кораби ще бъдат част от мисията Starship и ще бъдат изпратени по време на следващия трансферен прозорец между Земята и Марс, когато орбитите на двете планети се изравняват, което позволява по-кратко и ефективно пътуване.

В момента Марс се намира на около 132 милиона мили от Земята, като за сравнение Луната е на едва 240 000 мили. В бъдеще обаче, разстоянието до Марс може да намалее до около 35 милиона мили, което ще улесни транспортните мисии.

Starship, най-големият космически кораб, създаван някога от SpaceX, е сърцето на тези амбициозни планове. Компанията вече е пионер в използването на ракети за многократна употреба, като в момента използва повторно само долната част на своите ракети Falcon. Високият около 122 метра (400 фута) Starship, с мощност от 17 милиона паунда тяга, ще бъде най-мощната ракета носител в историята на космическите изследвания, надминавайки дори SLS системата на НАСА.

Според плановете на Мъск, след успешните тестове без екипаж, първите пилотирани мисии с кораба Starship до Марс ще започнат след около четири години. В последващите години честотата на полетите ще нараства значително, с цел създаване на самоподдържащ се град на Марс в рамките на около 20 години. Мъск смята, че колонизацията на други планети ще увеличи дългосрочната перспектива за оцеляване на човечеството, защото „вече няма да държим всичките си яйца в една кошница“.

SpaceX работи по тези планове от години, като е инвестирала милиарди долари в развитие на технологии и знания, необходими за успеха на марсианската мисия. Интересното е, че компанията може да не се нуждае от значителен външен капитал за реализирането на тези амбиции. SpaceX е лидер в космическите изстрелвания, като пренася сателити за правителствени и частни клиенти, а Starlink – сателитната интернет услуга на компанията – вече има милиони абонати, което също осигурява значителни приходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Колонизатор
    Да вземат Биенчо да им оправи популацията на Марс. Много е плодовид. А и харесва извънземни, като последната пача.
  • 0
    1
    Да,
    Ама Се връщат празни
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари