Илияна Йотова открива събития в Барселона, посветени на "Рибния буквар"

0
Вицепрезидентът ще участва в събития за 200-годишнината от публикуването на "Рибния буквар" и ще отбележи Деня на Съединението.
Вицепрезидентът ще участва в събития за 200-годишнината от публикуването на "Рибния буквар" и ще отбележи Деня на Съединението. Снимка: Илияна Йотова / Facebook

Вицепрезидентът ще участва в събития за 200-годишнината от публикуването на "Рибния буквар" и ще отбележи Деня на Съединението.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Барселона на 6 и 7 септември, съобщиха от пресслужбата на президентството. По време на визитата си, днес Йотова ще даде начало на събития, посветени на 200-годишнината от публикуването на "Буквар с различни поучения" от д-р Петър Берон. Сред акцентите на събитието са кръгла маса и изложба, озаглавена "Непознатият 'Рибен буквар'", които ще поставят в центъра на вниманието този важен труд за българското образование.

През далечната 1824 година д-р Петър Берон публикува своя "Буквар с различни поучения", който става популярен под името "Рибен буквар". Този учебник е първият написан на разговорен български език и е със светско съдържание, което е истинска новост за времето си.

Събитията в Барселона се организират с подкрепата на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Министерството на културата, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", генералното консулство на България в Барселона, както и Асоциацията на българите в Барселона "Св. Георги". Домакин на мероприятията е Кралският артистичен кръг в каталунската столица.

По-късно през деня вицепрезидентът ще се присъедини към българската общност в Барселона, за да отбележи заедно с тях Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На следващия ден, събота, Илияна Йотова ще открие новата учебна година в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...