Илияна Йотова: Единствената номинация за главен прокурор разкрива системни проблеми

0
Вицепрезидентът критикува остро съдебната реформа и изборните практики
Вицепрезидентът критикува остро съдебната реформа и изборните практики Снимка: Президентство

Вицепрезидентът критикува остро съдебната реформа и изборните практики

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи остри критики към текущото състояние на съдебната система и изборния процес в България. В изявление пред журналисти тя коментира редица проблеми, свързани с номинацията за нов главен прокурор, работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и зачестилите случаи на купуване на гласове.

Единствената номинация за главен прокурор - симптом на по-дълбок проблем

Йотова изрази загриженост относно факта, че има само една номинация за поста главен прокурор. Според нея това е индикатор за сериозни проблеми в съдебната система:

"Единствената номинация за нов главен прокурор показва, че проблемът е доста по-дълбок, отколкото номинацията на една конкретна кандидатура. Това е пълен провал на авторите на съдебната реформа, която беше отхвърлена с решението на Конституционния съд, защото се върнаха нещата такива, каквито бяха в изходна точка", заяви вицепрезидентът.

Критика към Народното събрание

Йотова не пропусна да критикува и законодателната власт за неспособността ѝ да избере нов състав на Висшия съдебен съвет:

"И второ, неспособност на Народното събрание и на участниците в него да изберат нов Висш съдебен съвет. Оттук нататък останалото е в съвестта на хората, които представляват тази система и независимата съдебна власт", добави тя.

Епидемия от купуване на гласове

Вицепрезидентът изрази сериозна загриженост относно зачестилите случаи на купуване на гласове, определяйки ситуацията като "епидемия":

"Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, многобройни задържани хора за купуване на гласове, означава едно - имаме епидемия", заяви Йотова. "И ако аз тогава поставих въпроса за това само до дилърите ли ще се стигне, каквото направи и президентът, впрочем, получихме отговор от МВР - Министерство на вътрешните работи, че трябва да се съберат достатъчно добри доказателства. Това лично мен не ме задоволява, предполагам, че и българските граждани, защото оттук нататък трябва да се стигне до поръчителите и до този, който реално му дава парите, за да се купуват български гласове".

Предложения за законодателни промени

В отговор на тези проблеми, Йотова предложи възможни законодателни мерки:

"Има редица примери, които са свързани включително и със законодателни промени, след това в изборното законодателство, а защо не и ако се докаже коя партия дава средства или подбужда към купуване на гласове, да бъде лишена от участие на следващите избори", предложи вицепрезидентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари