Илияна Йотова: Аз съм малко разочарована, очаквах друг ресор за България

0
Стартъпи, изследвания и иновации - новият ресор на България в Европейската комисия
Стартъпи, изследвания и иновации - новият ресор на България в Европейската комисия Снимка: БТА

Стартъпи, изследвания и иновации - новият ресор на България в Европейската комисия

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази смесени чувства относно назначението на Екатерина Захариева за български еврокомисар с ресор стартъпи, изследвания и иновации. В коментар пред журналисти преди събитие в Резиденцията на Посолството на Франция в България, Йотова сподели своите мисли относно предложения портфейл.

"Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България", заяви вицепрезидентът Йотова. Въпреки това, тя изрази подкрепата си към Захариева, пожелавайки ѝ успех в предстоящото изпитание пред Европейския парламент и съответните комисии.

Йотова подчерта важността на междуличностните отношения в новата роля на Захариева: "Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България".

Вицепрезидентът сподели, че е имала надежди България да получи ресор, свързан с регионалната и кохезионната политика. Тя аргументира позицията си, казвайки: "Ние имаме нужда от това България да казва тежката си дума за една политика, която днес е поставена под въпрос. Голяма част от средствата, които се предвиждат за кохезионна политика – политиката на сближаване на европейските региони, отиват за съжаление в други пера".

Йотова изрази и съжаление, че ресорът за разширяването на Европейския съюз е предоставен на Словения, а не на България. Тя коментира: "Мечтаех си България да отговаря и за разширяването. Не е добре, че разширяването отива в друга страна от Балканите – Словения, както и миграционната политика в Австрия".

Въпреки изразените резерви, вицепрезидентът завърши на позитивна нота, признавайки предизвикателствата пред Захариева: "Много дипломатически усилия и дарби ще са нужни на Екатерина Захариева, за да се справи. Искрено ѝ пожелавам успех".

Коментарите на Йотова бяха направени в контекста на отбелязването на 45 години дипломатически отношения между България и Франция, събитие, което се провежда в Резиденцията на Посолството на Франция в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Без любов за ГЕРБ
    Така оцениха поредната гербаджийска калинка. Казват, че за тези сектори си имало отдавна разработени механизми и нейната работа щяла да е да пие брюкселско кафе. С една дума - псссс, не пипай нищо!:))))
  • 0
    1
    123
    45г. намеса и във вашите вътрешни и външни политики. Без любов, от Париж.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари