Йенс Столтенберг: Ядрената реторика на Путин не трябва да спира военната помощ за Украйна

1
Видяхме модел на безразсъдна руска ядрена реторика и послания
Видяхме модел на безразсъдна руска ядрена реторика и послания Снимка: БГНЕС / Архив

Видяхме модел на безразсъдна руска ядрена реторика и послания

Генералният секретар на НАТО призовава за продължаване на подкрепата за Украйна въпреки ядрените заплахи на Русия.

В навечерието на предаването на поста си, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи призив към страните-членки на алианса да не се поддават на ядрената реторика на Русия и да продължат да оказват военна помощ на Украйна. Това стана ясно от интервю, което той даде за информационната агенция Ройтерс.

Столтенберг коментира неотдавнашното изявление на руския президент Владимир Путин, в което той заяви, че Русия може да прибегне до използване на ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети. Путин също така предупреди, че всяка атака срещу руска територия, подкрепена от ядрена сила, ще се счита за съвместно нападение.

"Това, което видяхме, е модел на безразсъдна руска ядрена реторика и послания, и това се вписва в този модел", заяви Столтенберг, който на 1 октомври 2024 година ще предаде ръководството на НАТО на бившия министър-председател на Нидерландия Марк Рюте след десетилетие начело на алианса.

Генералният секретар подчерта, че досегашните опити на Русия да възпрепятства увеличаването на подкрепата за Украйна с нови видове оръжия са били неуспешни. "Всеки път, когато сме увеличавали подкрепата си с нови видове оръжия - бойни танкове, оръжия с голям обсег на действие или (американски изтребители) Ф-16 - руснаците са се опитвали да ни попречат", каза той. "Те не успяха и също така този последен пример не трябва да попречи на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна", допълни Столтенберг.

Важно е да се отбележи, че според генералния секретар НАТО не е забелязала промяна в ядрената позиция на Русия, която да изисква ответни действия от страна на алианса.

Столтенберг изрази мнение, че най-големият риск за НАТО би бил евентуална победа на Путин във войната в Украйна. "Тогава посланието ще бъде, че когато той използва военна сила, но и когато заплашва съюзниците от НАТО, тогава той получава това, което иска, и това ще направи всички ни по-уязвими", обясни той, добавяйки, че "в една война няма безрискови варианти".

Генералният секретар коментира и въпроса за предоставянето на оръжия с голям обсег на действие на Украйна. Въпреки че администрацията на САЩ все още не удовлетворява исканията на Киев за използване на тактически ракети с голям обсег АТАКМС поради опасения от ескалация на напрежението с Москва, Столтенберг смята, че ударите дълбоко във вътрешността на Русия биха могли да променят ситуацията като част от по-широките усилия на Запада да помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия.

Столтенберг подчерта необходимостта от гаранции за сигурността на Украйна от страна на западните сили след евентуалното приключване на войната. "Когато бъде договорена някаква линия - било то международно признатата граница или друга линия на прекратяване на огъня, трябва да сме абсолютно сигурни, че войната ще приключи там", каза той, напомняйки за предишни споразумения между Русия и Украйна, които не са били спазвани.

В заключение, генералният секретар на НАТО изрази увереност, че промяната в сметките на руския президент относно цената на продължаването на войната може да доведе до приемането на Украйна като суверенна независима държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    фена на Путин
    Ако провокирате пълномащабна война, първо твоята кожа мръсна ще одерем и ще я дадем на кучетата, за да те изядат, изсерат и разградят на ДНК ново, мърша изкукуригала. И ще я провокират, да знаете. След тоя идва отявлен психично болен холандски педераст. Дупе да ни е яко.
  • 1
    1
    Йенс Куросмук Столтенберг
    Дори и на норвежки куросмук като мен е ясно,че какво ще получи бандеронацистката клоака зависи единствено и само от ФАЩ. А ФАЩ показаха ясно изразен среден пръст на Куролап Зеленски. Така че УСрайна да го духа!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари