Йенс Столтенберг: НАТО се поучи от грешките си в Украйна

0
Генералният секретар на алианса критикува подхода към Украйна преди инвазията
Генералният секретар на алианса критикува подхода към Украйна преди инвазията Снимка: АП / БТА

Генералният секретар на алианса критикува подхода към Украйна преди инвазията

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс, Йенс Столтенберг, направи самокритична оценка на действията на НАТО преди руската инвазия в Украйна. В интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от информационна агенция Ройтерс, той заяви, че организацията е можела да направи повече, за да въоръжи Украйна и евентуално да предотврати нападението от страна на Русия през 2022 година.

Столтенберг определи 24 февруари 2022 година като най-лошия ден от своя 10-годишен мандат начело на НАТО. Той подчерта, че конфликтът между Русия и Украйна всъщност датира от 2014 година, когато Москва анексира Кримския полуостров.

"Ако Украйна беше по-силна във военно отношение, предпазливостта на Русия преди да атакува щеше да е по-голяма", каза Столтенберг. Той обаче призна, че не може да се твърди със сигурност дали това би било достатъчно за предотвратяване на инвазията.

Генералният секретар си спомни за първото си посещение в Украйна през 2015 година, когато е посетил учебен център, където американски, канадски и британски инструктори са обучавали украински войници. Столтенберг изрази съжаление, че НАТО като организация не е участвала в този процес: "Като цяло нашето обучение и оборудване бяха доста ограничени. Можехме да направим много повече."

Той обясни, че преди мащабното нахлуване на Русия, НАТО се е колебаело да предостави оръжията, поискани от Киев, поради опасения от ескалация на напрежението с Москва. "Сега въоръжаваме Украйна за война, тогава можехме да оборудваме Украйна, за да се предотврати война", посочи Столтенберг.

Като най-светъл момент в кариерата си начело на алианса, норвежкият политик определи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Столтенберг, който ще напусне поста си през октомври 2024 година след десетилетие начело на организацията, изрази увереност, че краят на войната в Украйна ще бъде постигнат на масата за преговори. Той подчерта необходимостта от диалог с Русия, съчетан със силна защита и възпиране: "Трябва да сме силни, за да имаме смислен диалог. Разбира се, сега пространството за това е много по-малко, почти го няма в сравнение с 2014 година."

Бившият норвежки премиер отказа да потвърди слуховете, че ще поеме председателството на Мюнхенската конференция за сигурност след напускането на НАТО. Той заяви пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че има "много възможности" и би искал да се установи в столицата на Норвегия - Осло.

През юни 2024 година беше обявено, че бившият министър-председател на Нидерландия, Марк Рюте, ще наследи Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    До 3
    Казаха я,пак ли си пиян и надрусан от обед,бесарабски куросмук смрадливий ???
  • 4
    5
    До ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ОТ НАТО
    Ако NATO все така се учи от грешките си коьрав чиляк няма да остане жив за фронта и след войната.Мухльовци.Умирисници
  • 10
    4
    До 3:
    Да, да, пак съм пиян, като едно време, когато се празнех на майка ти в ураинската путка! Голям купон падаше, в гъза редовно даваше, ама не знам защо и как ТИ се пръкна по-проста и от майка си! А бе ... украински спинозни курви!
  • -12
    3
    До 2
    Казали били, пак ли си пиян бе, русский блядь слабоумний!?
  • 11
    2
    до 1
    Е рюте какъв е ? Още по-див педераст и от двамата на лодчицата. Щом холандската преса го подхвърля. Дори успял да хареса нашия блед педал денков. Искри прехвръкнали между тях на срещата им, казаха в холандската преса.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари