Хванаха "Емил Кюлев", хаквал фирми и банки с цел да ги изнудва

0

Престъпленията са извършвани в продължение на 4 години

ГДБОП и следователи от отдел „Киберпрестъпления" на Национална следствена служба хванаха хакера, познат като "Емил Кюлев".

Младежът е хаквал банки, държавни институции и фирми, след това ги е изнудвал. Престъпленията са извършвани от 2020 година.

Според предоставената информация от СГП, 21-годишният Теодор Илиев е обвинен във връзка с многократни компютърни престъпления, включително нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица. Дейността му се е развивала в продължение на четири години, от март 2020 г. до януари 2024 г., когато е бил задържан, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Операцията на правоприлагащите органи включваше претърсвания и изземвания на над 20 адреса в страната, които довели до задържането на Илиев, известен в онлайн средите под псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на акцията беше иззет значителен брой компютърни устройства, включително личен лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Според прокуратурата, на Теодор Ил. са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2 и чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. Дейностите по разследване на случая продължават с извършване на необходими експертизи на иззетата техника и разпити на свидетели.

Според официални изявления от прокуратурата, предстои да бъде поискано на Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, той започна да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и предлагаше да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия. Твърдеше, че е близък с Алексей Петров, но малко преди убийството, нападна Петров с обиди. През юли миналата година източи данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания, която се смята за контролирана от Алексей Петров.

Според източници на БНТ, по време на ареста Илиев се е държал нагло и обяснявал колко харесва Путин и Русия. Има свидетелски показания, че той се познава и с хазартния бос Васил Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари