Хуманоиден робот ще поддържа жп линиите в Япония

0
Роботът е позициониран върху камион, което му позволява лесно преместване и използване на различни места по железопътната мрежа
Роботът е позициониран върху камион, което му позволява лесно преместване и използване на различни места по железопътната мрежа

Роботът се управлява от оператор в специална пилотска кабина

IFL Science съобщава за иновативен проект на японската железопътна компания.

Железопътната компания West Japan Railways е напът да революционизира поддръжката на своите влакови линии, като въведе в експлоатация гигантски хуманоиден робот с височина от шест метра. Тази технологична иновация обещава да промени начина, по който се извършват специфични задачи по поддръжка и ремонт на железопътната инфраструктура.

Операторно управление за прецизна работа

Роботът, разработен в сътрудничество с компанията за роботика Jinki Ittai Corporation, не функционира автономно. Вместо това, той се управлява от оператор, разположен в специална пилотска кабина. По данни на IFL Science, операторът използва специални очила, които предават изображението от камерите, интегрирани в "главата" на робота, осигурявайки му ясна визия на работната среда.

Мощни "ръце" и мобилност

Машината е проектирана с много силни "ръце", които имат размах от около 12.2 метра и могат да повдигат предмети с тегло до 40 килограма. Роботът е позициониран върху камион, което му позволява лесно преместване и използване на различни места по железопътната мрежа.

Подобряване на безопасността и ефективността

Основният акцент на West Japan Railways е да подобри безопасността на работниците, намалявайки риска от трудови злополуки като токови удари и падания. Използването на робота дава възможност задачите да се извършват с по-малко работници, което е критично важно за справяне с хроничния недостиг на работна ръка в Япония.

„Целта ни е да повишим безопасността и ефективността на поддръжката на железопътните линии, като същевременно намалим броя на необходимите работници“, споделят от West Japan Railways.

Многофункционалност на робота

Въпреки че основната цел на робота е аварийната поддръжка на линиите, West Japan Railways вижда потенциал за неговото използване и в други области. Роботът може да се използва за подмяна на сигнализация, боядисване на инфраструктурни обекти, изсичане на дървета и премахване на препятствия около трасето.

Бъдещето на железопътната поддръжка

Въвеждането на този гигантски робот е само началото на една нова ера в железопътната индустрия в Япония. С иновации като тази, страната продължава да показва своя ангажимент към технологичния напредък и безопасността на своите работници.

Очаква се роботът да започне работа през следващите месеци, като West Japan Railways продължава да търси нови начини за усъвършенстване и разширяване на неговите функции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари