Хотелиер: Ремонтът на Дунав мост отблъсна туристите, които идваха по нашето Северно Черноморие

1
Тази година туризмът не можа да стигне нивата отпреди пандемията
Тази година туризмът не можа да стигне нивата отпреди пандемията Снимка: БНТ

Тази година туризмът не можа да стигне нивата отпреди пандемията

Българският туризъм все още не е достигнал нивата си от преди пандемията, въпреки увеличения брой посещения по Черноморието през този летен сезон.

Според представители на туристическия сектор, основните фактори, които възпрепятстват пълното възстановяване, включват геополитическата несигурност, намаления брой чартърни полети към България, ремонтът на Дунав мост - Русе и силната конкуренция от съседни страни. Въпреки предлагането на атрактивни оферти по Северното Черноморие, много от хотелите са имали висока заетост само по време на пика на сезона.

„Това, което ни тревожи най-много в момента, е, че започваме да губим и традиционните си пазари като румънци и поляци, защото конкуренцията от съседните държави е по-силна и ги привлича,“ коментира пред БНТ Станислав Стоянов, хотелиер.

„Ако разглеждаме приходите, те наистина са най-високите досега, но това се дължи най-вече на инфлацията. Разходите на бизнеса също се повишиха, затова сезонът не беше толкова успешен за нас,“ допълни Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Очакванията за удължаване на туристическия сезон също не се оправдаха. Според хотелиерите липсват адекватни мерки за стимулиране на сектора.

„Курортите са празни. Ситуацията в Балчик е същата. През уикендите има леко движение от близките градове и села, но през седмицата е пусто. Сега е моментът да се приложат отдавна обещаните помощи за пенсионерите и държавните служители чрез ваучери за почивка. За съжаление, нищо не е направено,“ сподели Станислав Димитров, управител на хотел в Кранево.

Един от сериозните проблеми за Северното Черноморие се оказва ремонтът на Дунав мост - Русе, който започна в разгара на сезона. „Това значително затрудни достъпа на туристи, особено тези, които пътуват от Румъния,“ поясни Станислав Стоянов.

Намаленият капацитет на авиолиниите също е оказал влияние на броя на туристите. „За месеците май, юни и юли имаме с 1 милион нощувки по-малко в сравнение със силната 2019 година. Има туристи, които искат да почиват в България, но поради липсата на достатъчно самолетни места, те избират конкурентни дестинации,“ обясни Стоян Маринов.

Недостигът на чартърни полети е довел до загуба на туристи от ключови пазари като Германия, Централна Европа и Франция. Експерти са на мнение, че сега е подходящ момент за провеждане на силна информационна кампания, насочена към пазарите в Западна Европа, с цел да се убедят туристите, че България остава сигурна и привлекателна дестинация въпреки сложната геополитическа ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Fenat
    ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ ТОЯ СЕЛЯК. ДРУГИ НЕЩА ОТБЛЪСКВАТ ТУРИСТИТЕ.
  • 1
    3
    LOL
    Тия приказки могат да минат за пред хора, които не са стъпвали на северното черноморие или пък не знаят какво е GPS навигация. На северното черноморие румънците не отиват през Дунавмост :D Даже тези от Букурещ и Гюргево не минават по дунавмост. Карат си през Румъния и излизат директно на Дуранкулак. И този капацитет може ли да обясни кой малоумник ще кара през българските разбити пътища и ще плюе примерно на google maps пред следния факт: Букурещ - Дунавмост - Дуранкулак (4ч 39м / 288км) Букурещ - Дуранкулак изцяло през Румъния (3ч 28м / 273км) Забележете съотношението часове / километри, те говорят красноречиво за шофирането през България :D Много ми е любопитно изобщо няма ли ЖУРНАЛЯ да го питат простички въпроси :D
  • 1
    2
    Spermaman
    Ама как е загладил косъма само!
  • 9
    1
    mischi
    Не е поради липсата на полети, а поради липсата на възпитание у българския хотелски и ресторантски персонал, липсата на качествени услуги, тотална липса на атрактивни занимания в свободното време(не всички се интересуваме от запои, проститутки и чалга), неподдържани обществени площи извън курортите, катастрофални пътища и обществен транспорт.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари