Хора стоят на тъмно, за да пестят ток

1
Новите тарифи създават сериозни финансови затруднения за много домакинства
Новите тарифи създават сериозни финансови затруднения за много домакинства

Новите тарифи създават сериозни финансови затруднения за много домакинства

Скорошното увеличение на цените на електроенергията и парното принуждава много български семейства да предприемат драстични мерки за пестене на енергия. Въпреки че някои региони отбелязват минимални увеличения или дори намаления на цените, общата тенденция е към по-високи сметки, което създава сериозни финансови затруднения за много домакинства.

Реакции на домакинствата

Методи Владов от Благоевград споделя, че се налага да стои на тъмно и да ограничава използването на електроуреди, за да задържи сметката си за ток под 70-80 лева. Той подчертава, че тези мерки са необходими, за да може да си позволи и други основни нужди като лекарства и храна. Ивелина и Пламен, семейство с четиригодишно дете, също са принудени да търсят начини за пестене. Ивелина разказва, че използва слънчевата енергия за затопляне на вода и ограничава готвенето до три пъти седмично. Въпреки това, тя очаква сметките им да се увеличат с около 30-40 лева, ако не намалят потреблението.

Ценови промени

От 1 юли новите цени на електроенергията влязоха в сила. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България намалението е минимално – 0,49%, докато за абонатите на ЕВН в Стара Загора дневната тарифа на тока е 0.21 лв./kWh, а нощната – 0.12 лв./kWh без ДДС. Това представлява увеличение от 3,8%, което е най-ниското в сравнение с другите енергоразпределителни дружества в страната.

Парно и топла вода

Варненската топлофикация отбелязва поевтиняване на топлоенергията с 3,74%, но потребителите ще плащат най-високата цена за топлоенергия – близо 132 лева за мегаватчас без ДДС. В Русе, парното и топлата вода за битовите абонати поевтиняха с 11,98%, което прави централното отопление по-изгоден начин за осигуряване на топлина в домовете на русенци.

Регионални различия

В Бургас, токът за бита поскъпва минимално с 1,85%, което означава увеличение от около 3,70 лева за четиричленно домакинство, което плаща средно по 200 лева месечно за електроенергия. В същото време, топлоенергията в морския град поевтинява с 14,11%, което ще намали сметките за топла вода и отопление през зимните месеци.

Новите тарифи за електроенергия и парно поставят много български семейства пред сериозни финансови предизвикателства. Въпреки минималните увеличения или дори намаления в някои региони, общата тенденция е към по-високи разходи за енергия, което принуждава хората да предприемат различни мерки за пестене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    Bonkerz
    До малоумния неграмотен #11, смешни сам бе балък. "7W X 8 часа Х 0.152 лв за киловат на нощна тарифа = 0.009 лв" - за 8 часа работа на нощна тарифа от 23ч. до 07ч, 1 крушка от 7 вата ще изразходи енергия на стойност под 1 стотинка... Повтарям, нали сега тока за индустрията е на свободния пазар и ни плашат че и тока за бита щял да излезе също на свободния пазар? Че то от над 1 година тока на свободния пазар е по-евтин от тока за бита бе, куче със салам ли ще плашат?
  • 0
    13
    до 11
    Виждам, че ползваш диверсионната тактика "под вола теле". Ама не ти се получава. Ето ги актуалните цени: https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-reguliran-pazar/ceni-na-elektroenergijata/ceni-na-elektroenergijata-za-bitovi-klienti-do-30-06-2024-g Ето ги и бъдещите: https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-reguliran-pazar/ceni-na-elektroenergijata/ceni-na-elektroenergijata-za-bitovi-klienti-ot-01-07-2024-g Aктуални цени за електроенергия (без ДДС): Дневна тарифа: 0.15076лв/kWh Нощна тарифа: 0.05279лв/kWh Знам и какво ще пишеш в следващия коментар, със същата диверсионна тактика - а именно, че това са цени без такса пренос и подобни. Да, ама даже и с тях цените пак са ниски. А повишението от 1ви юли е точно с по ЕДНА СТОТИНКА! ТОВА СА ФАКТИТЕ И СЪМ ПРЕДОСТАВИЛ ИЗТОЧНИК КЪМ ТЯХ.
  • -1
    12
    айде стига простотии
    За миналия месец имам 78лв ток при неспиращ климатик, компютър нон стоп, хладилник фризер и телевизор. За осветление не говоря! За готвене и топла вода - газ за 24 лева!
  • -4
    11
    до 6
    Къде си видял ток под 1 стотинка ( 0.009 лв ) драги Бункерс? Сигурно в ума ти е било да напишеш 9 стотинки, ама броенето на знаците след десетичната запетая ти идва сложно (а си тръгнал сметки да правиш). Пък и по 9 стотинки за киловатЧАС, пак няма никъде. Въобще изобщо не си в ЧАС.
  • 0
    10
    Fear and Loathing in...
    Страх и паника тресе тукашните рубладжии, тъй като курса на рублата върви обратно пропорционално на цената на тока :D Това си е някаква предсмъртна рубладжийска агония :D Явно Митрофанова има ограничен бюджет за трол фермата, та за това компенсирате с брой коментари - да има за тока поне :D
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари