Хиляди декари борови гори съхнат край Велико Търново

0
Експерти призовават за незабавни действия за предотвратяване на екологична катастрофа
Експерти призовават за незабавни действия за предотвратяване на екологична катастрофа Снимка: Северното централно горско предприятие

Експерти призовават за незабавни действия за предотвратяване на екологична катастрофа

Тревожна картина се разкрива в горските масиви около старопрестолния град Велико Търново. Хиляди декари борови насаждения са засегнати от масово съхнене, което предизвиква сериозно безпокойство сред местните власти и лесовъди. Комбинация от неблагоприятни фактори, включително продължителна суша, екстремни температури и силна градушка, е довела до това критично състояние на горите в региона.

Най-тежко е положението в районите около село Арбанаси и село Шереметя, където почти всички борове са изсъхнали и се нуждаят от спешна санитарна сеч. Това стана ясно по време на извънредно заседание по лесозащита, проведено от експерти от общинските и държавните горски стопанства в района.

Проблемът беше обсъден и на сесия на Общинския съвет във Велико Търново, където беше подчертана необходимостта от бързи и решителни действия. Експертите са единодушни, че незабавната санитарна сеч е наложителна, за да се предотврати превръщането на засегнатите райони в огнища за разпространение на болести и вредители, както и за намаляване на риска от горски пожари.

Според специалистите, причините за масовото съхнене на боровете са комплексни. На първо място са екстремните летни температури и продължителните периоди на засушаване, които са отслабили значително дърветата. Допълнителен удар е нанесла извънредно силната градушка през юни, която е причинила сериозни повреди по короните на дърветата и дълбоки наранявания на кората. Тези наранявания са се превърнали във входни врати за тежки гъбни заболявания, които допълнително са влошили състоянието на насажденията.

В квартал "Чолаковци" на град Велико Търново вече са предприети конкретни мерки. Проведена е процедура за сеч на изсъхналите борове на площ от 111 декара, което е първа стъпка в борбата с проблема.

От Северното централно горско предприятие призовават за разработване на съвместна програма за възстановяване на засегнатите площи. Те подчертават необходимостта от осигуряване на финансови средства, работна ръка и посадъчен материал за успешното изпълнение на такава програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Гърни Спасовски
    "и се нуждаят от спешна санитарна сеч" - ама така кажете бе, господа дървени мафиоти.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари