Хиляди българи пристигнаха във Велико Търново за Деня на Независимостта

0
Старата столица оживя с мащабни чествания за 22 септември
Старата столица оживя с мащабни чествания за 22 септември Снимка: БТА

Старата столица оживя с мащабни чествания за 22 септември

Велико Търново се превърна в център на национално внимание на 22 септември, когато хиляди българи се събраха в старата столица, за да отбележат 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Градът, който някога е бил сърцето на Второто българско царство, отново прие ролята си на духовен и културен център, предлагайки богата програма от събития, отдаващи почит на този исторически момент.

Тържествата започнаха в ранните часове на деня с празнична света литургия в църквата "Свети 40 мъченици" - храм с особено историческо значение за българската държавност. Литургията бе отслужена от Никополския епископ Матей в присъствието на високопоставени държавни лица, сред които председателят на Народното събрание Рая Назарян, депутати, политици, местни управници и множество граждани.

След литургията последва тържествено освещаване на бойните знамена на Националния военен университет "Васил Левски", както и на знамената на различни държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Този ритуал подчерта приемствеността и връзката между миналото и настоящето на българската държава.

В знак на дълбока почит към историята, присъстващите положиха цветя върху саркофага на цар Калоян в двора на храма. Този жест напомни за славното минало на България и за ролята на владетелите в изграждането на независима държава.

Специален момент в програмата бе кратката възстановка на историческите събития отпреди 116 години, представена от актьори. Те пресъздадоха атмосферата и вълнението от обявяването на Независимостта, припомняйки ключови моменти от Манифеста, с който България официално скъсва васалните си връзки с Османската империя.

След тези вълнуващи моменти, тържествата се преместиха на историческия хълм Царевец - символ на българската държавност. Там, под звуците на националния химн и с военен ритуал, бе издигнат българският трибагреник. Този момент бе особено вълнуващ, когато ученици от великотърновските училища пуснаха в небето десетки балони в цветовете на националния флаг - бяло, зелено и червено, символизирайки надеждите и стремежите на младото поколение за бъдещето на страната.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Народното събрание Рая Назарян произнесоха приветствия, подчертавайки значимостта на този ден за българската история и съвременност. Техните думи напомниха на присъстващите за важността на независимостта и отговорността, която носи всеки гражданин за запазването и развитието на страната.

На историческата пирамида, където преди 116 години е бил прочетен Манифестът за обявяване на Независимостта на България, официални лица и граждани положиха венци и цветя. Този акт на почит към историческото място и събитие подчерта непрекъснатата връзка между миналото и настоящето на България.

Празничното шествие, което последва, превърна улиците на Велико Търново в живо платно на българския дух и патриотизъм. В него се включиха участници от различни сфери на обществения живот - от военни оркестри до университетски преподаватели, от политици до ученици. Развяващите се знамена на България и Велико Търново, които участниците носеха и раздаваха на минувачите, създадоха атмосфера на национална гордост и единство.

Шествието премина по главните улици на града, спирайки се да отдаде почит на различни паметници по пътя си. Това пътуване през градското пространство се превърна в символично пътешествие през историята на България, припомняйки ключови моменти и личности, допринесли за независимостта и развитието на страната.

Кулминацията на шествието бе достигането на площад "Майка България", където отново бяха положени букети и гирлянди. Този акт на почит към символичния образ на родината-майка подчерта емоционалната връзка между гражданите и тяхната страна.

Празничната програма продължи с шоу-спектакъл на военните оркестри пред сградата на Общината, демонстрирайки не само музикалните таланти на участниците, но и дисциплината и традициите на българската армия. След това на откритата сцена се проведе концерт с участието на детски и младежки формации, показвайки, че патриотизмът и любовта към родината се предават от поколение на поколение.

За тези, които желаеха да се потопят по-дълбоко в историята на града и събитията около обявяването на Независимостта, Регионалният исторически музей организира пешеходни екскурзоводски маршрути. Тези обиколки предоставиха възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до автентичната атмосфера на местата, където се е родила българската независимост.

Допълнителен щрих към празничната атмосфера внесе тематичната изложба на открито, разположена пред сградата на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Свети свети Кирил и Методий". Тази експозиция предостави визуален разказ за историческите събития и личности, свързани с обявяването на Независимостта.

За любителите на традиционните занаяти и фолклор, Самоводската чаршия отвори вратите си за ежегодната инициатива "Нощ на Самоводската чаршия" и Фестивал на занаятите. Тези събития дадоха възможност на посетителите да се докоснат до автентичния дух на българските традиции и да видят майсторството на съвременните занаятчии.

Вечерната програма обещава да бъде не по-малко вълнуваща. В 17:00 часа пред сградата на Община Велико Търново ще започне фолклорен концерт на популярната певица Деси Слава. Тя ще даде старт и на Голямото търновско хоро, в което ще се включат любителски танцови формации, създавайки атмосфера на народно веселие и единство.

В 19:00 часа площадът пред крепостта "Царевец" ще се превърне в сцена за демонстрация на военни умения. Представителна част на Националния военен университет "Васил Левски" ще покаже майсторство в изпълнението на строеви хватки с оръжие, напомняйки за силата и подготовката на българската армия.

Кулминацията на вечерта ще бъде тържествената заря-проверка, започваща в 19:30 часа. Този традиционен военен ритуал ще озари небето над Велико Търново, символизирайки светлината на свободата и независимостта.

Финалният акорд на празника ще бъде поставен в 20:15 часа с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина". Това уникално шоу ще превърне историческата крепост "Царевец" в платно за прожекция на българската история, съчетавайки светлинни ефекти с музика и разказ за ключови моменти от пътя на България към независимост.

За осигуряване на безопасността на всички присъстващи, Националната служба за охрана е въвела забрана за използване на дронове в района на тържествата. Освен това са организирани пропускателни пунктове към площада пред Царевец за контролиране на достъпа до зоната, където ще се проведе кулминацията на честванията.

Тазгодишните чествания на Деня на Независимостта във Велико Търново не само отбелязват важна историческа годишнина, но и служат като напомняне за ценността на свободата и независимостта. Те подчертават важността на познаването и почитането на историята, както и необходимостта от единство и гордост от националната идентичност в съвременния свят. Чрез богатата програма от събития, съчетаваща традиция и съвременност, Велико Търново още веднъж потвърждава своята роля като духовна столица на България и пазител на националната памет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари