Хеликоптерната катастрофа с иранския президент е причинена от лошото време

1
Такива са окончателните изводи от разследването
Такива са окончателните изводи от разследването Снимка: EPA

Такива са окончателните изводи от разследването

Хеликоптерната катастрофа, при която през месец май загина предишният ирански президент Ебрахим Раиси, е причинена от неблагоприятни климатични условия и от претоварване на летателния апарат, съобщи полуофициалната иранска новинарска агенция „Фарс“. Окончателните изводи от разследването на трагичния инцидент потвърдиха, че катастрофата не е резултат от злонамерена атака или зла умисъл, предаде „Ройтерс“.

Разследването, проведено от иранските военни, разкрива две основни причини за фаталния инцидент. Първата е свързана с неблагоприятните метеорологични условия, които направили полета изключително рисков. Втората причина е претоварването на хеликоптера, което е надхвърлило безопасните параметри на летателния апарат.

„Разследването на катастрофата на хеликоптера на аятолах Раиси е завършено, и със сигурност се знае, че случилото се е нещастен случай“, сподели неназован източник, цитиран от „Фарс“. Източникът допълва, че хеликоптерът е превозвал двама души повече от разрешения брой по протоколите за сигурност, което е допълнително утежнило ситуацията.

Катастрофата се е случила в планински масив близо до границата с Азербайджан, където трудните теренни условия също са изиграли роля за фаталния изход на инцидента. Веднага след катастрофата, първоначалният доклад на иранската армия потвърди, че няма доказателства за умисъл или нападение.

Смъртта на Ебрахим Раиси е загуба за иранското политическо ръководство. Раиси беше известен като твърдолинеен ислямист и беше разглеждан като потенциален наследник на върховния духовен лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. Със своите дългогодишни политически и религиозни позиции, Раиси играеше важна роля в иранската политика и имаше значителни връзки в кръговете на властта в Техеран.

Разследването и докладът са от съществено значение за изясняване на обстоятелствата около инцидента, като те подчертават нуждата от повишено внимание при спазване на протоколите за безопасност в летателните апарати, особено при сложни климатични условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    34g34g
    кой има машини за контролиране на времето? американските свини.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари