Хеликоптери от Чехия ще помагат в гасенето на пожари у нас

0
Чака се потвърждение и от Румъния, заяви Калин Стоянов
Чака се потвърждение и от Румъния, заяви Калин Стоянов Снимка: Павлина Дудева, БТА

Огнената стихия край Стара Загора продължава да бушува

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви пред журналисти, че основната цел в момента е овладяването на пожара, който бушува в района на вилна зона „7-ми километър“ край Стара Загора. Всички други действия, включително установяване на евентуалния извършител, ще бъдат последващи, подчерта министър Стоянов по време на посещението си на мястото на инцидента.

Министърът увери, че към момента няма опасност за населените места и няма бедстващи граждани. На територията на пожара участват множество пожарни екипи, служители на общината, Министерството на отбраната и множество доброволци. Стоянов изрази благодарност към всички, които са на терен, допринасяйки за борбата с огнената стихия, предаде БТА.

Международна помощ и гражданска отговорност

В допълнение, беше задействан механизмът за гражданска защита към Европейския съюз. Чехия потвърди изпращането на два хеликоптера, а се очаква потвърждение и от Румъния. „Работи се изключително активно, мисля, че ще се справим с това бедствие, но е много важно да апелирам към всички граждани за повече отговорност и разум“, подчерта министърът.

Той отбеляза, че високите температури и силният вятър правят бедствието трудно за овладяване и призова гражданите да не допускат опасност за живота, здравето и имуществото на хората. „Нека не позволяваме да бъдат изпепелени хиляди декари гори и земеделски земи и да коства труд и ресурс на работещите“, добави министърът, призовавайки за повишено внимание в подобни условия.

Пострадали доброволци и координация на усилията

Министър Калин Стоянов коментира и случая с пострадал доброволец при гасенето на пожарите в Свиленградско. Пострадалото момче е било част от усилията по гасене, но не е било организиран доброволец. Състоянието му е стабилно. „Тук е моментът да посочим, че доброволците трябва да бъдат под ръководството на пожарните екипи, не бива всеки по своя инициатива да влиза в пожара“, подчерта министърът.

Пожарът край Стара Загора: Активни действия и подкрепа

Два хеликоптера вече подпомагат гасенето на големия пожар край Стара Загора, като се очаква да се включат още два. Според първоначалната информация, площта, засегната от пожара, е около 7 000 декара. Директорът на Държавно горско стопанство – Стара Загора, инж. Иван Чергеланов, потвърди тази информация.

Областният управител Методи Марков обяви, че към момента има около шест огнища. Частичното бедствено положение, обявено вчера, ще остане в сила, докато ситуацията не бъде овладяна и докато не се гарантира, че огънят няма да се възобнови. „Ситуацията и към този момент продължава да бъде сложна. Периметърът на пожара е около 12 километра“, обясни Марков, изразявайки надежда, че пожарът ще бъде потушен днес.

Усилията на местните екипи и доброволците

Екипи на пожарната, Държавно горско стопанство и помощ от „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2 работят неуморно през цялата нощ. Правят се просеки, а пожарникарите продължават борбата с огнената стихия, информира секретарят на община Стара Загора Николай Диков.

Пожарът избухна около 15:30 часа вчера и оттогава усилията за овладяването му не спират. Всички действия са насочени към това да се предотврати разпространението на огъня и да се минимизират щетите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Министърът на ГЕРБ
    Важното е, че на ококорения министър му смениха астрите със скъпи баварци, пък че държавата нямала пари за пожарни и хеликоптери кво ги вълнува тях.
  • 3
    3
    Разгеле
    най - после се задействаха.Няма време.А военните (от министерството на отбраната)защо мълчат? Главчев, нещо не те виждаме напоследък или ти можеш само да се хвалиш НАТО това, ЕС Липсваш ни.
  • 7
    2
    KljU
    В България има ТОП пожарникар - от Банкя, който се е скрил на сянка и не иска лично да отиде да гаси пожари, а това му е специалността!
  • 4
    1
    лкййй
    "Хеликоптери от Чехия ще помагат в гасенето на пожари у нас" - дотам я докараха, че станаха за посмешище в целия свят, но иначе обилно се пропагандира примерно от левони хампарцулайняни, че влизането в еврозоната решава всякакви проблеми. Така ни баламосваха, като насилствено вкараха България в нато и в ес - така казваше создормон п(р)аси - "вече сме в клуба на богатите", а дори пожари нямат с какво да ги гасят. Посолствата/посланиците и антибългарските политици са причината за 25 годишните проблеми. Сега чакаме някой евроатлантик от дежурните - да каже в медиите, че, ако бяхме влезли в еврозоната" - директно пожарите от само себе си ще угаснат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари