Хеликоптер патрулира на границата между Русе и Гюргево

1
Инспекторатът в Гюргево скоро ще разполага и с дрон
Инспекторатът в Гюргево скоро ще разполага и с дрон Снимка: БГНЕС

Инспекторатът в Гюргево скоро ще разполага и с дрон

От днес границата между Румъния и България ще бъде наблюдавана и по въздух, след като Териториалният инспекторат на граничната полиция в Гюргево въведе нов начин за контрол с хеликоптер. Началото на инициативата бе поставено съвместно с Главния авиационен инспекторат на Министерството на вътрешните работи на Румъния и в присъствието на български партньори от граничната полиция. На събитието присъства и комисар Димитър Чорбаджиев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе, предава БТА.

Главен комисар Виорел Киран, началник на инспектората, обясни, че тяхната зона на отговорност обхваща приблизително 450 километра от границата на окръг Долж с Мехединц до община Кълъраш. Той подчерта, че надзорът и контролът по тази обширна територия се извършват съвместно с българските партньори.

"Контролираме тази област съвместно с нашите български партньори. Румънската и българската гранична полиция работят заедно. Има много съвместни дейности, които извършваме - патрулиране по река Дунав, патрулиране на сушата, а днес видяхте и въздушния патрул и съвместни мисии с Главния авиационен инспекторат в Румъния", каза Киран.

Комисар Димитър Чорбаджиев също коментира новата инициатива, отбелязвайки, че новият начин за наблюдение с хеликоптер ще помогне в контекста на намалените водни нива на река Дунав. Това ще позволи по-добро наблюдение на нови потенциални места за незаконно преминаване и ще даде възможност за предприемане на подходящи мерки.

В бъдеще се предвижда и използването на дронове за допълнително засилване на граничния контрол. Главен комисар Киран съобщи, че скоро инспекторатът в Гюргево ще разполага с първия дрон, който ще подпомогне текущите патрулни дейности.

Тази нова инициатива е част от задълженията на двете страни като членове на Шенгенското пространство и е насочена към предприемане на компенсаторни мерки за засилване на сигурността в граничната зона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    6
    222
    КЪДЕ НА ЮГ.ХЕЛИКОПТЕРЪТ СИ Е РУМЪНСКИ.НИЕ С ГОЛИТЕ СИ ЗАДНИЦИ НЯМАМЕ ОБЩО С ХЕЛИКОПТЕРА
  • -2
    5
    11298g
    Lit zam2498114g bokaite
  • 9
    4
    South of heaven
    На юг,на юг.Там им е мястото.Южната граница.Тука далаверата секна отдавна.
  • -1
    3
    Gatanka
    Да наблюдава крадливата СОВА това са ДМЧ.ВЯА,НКН,ИСГ,МЧ,ГК,ЙС,ВлР,КрТ, Радостин Неделчев, Стоянов,СтНикоков.
  • -17
    2
    Доволен
    Руските гъзове, бягащи от Русия, трябва да бъдат ебани с хеликоптер и дронове!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари