Хаос на летище София: Пътници изпускат полети заради технически проблеми

0
Новите устройства за чекиране създават проблеми на Терминал 1
Новите устройства за чекиране създават проблеми на Терминал 1 Снимка: Мария Капон / Facebook

Новите устройства за чекиране създават проблеми на Терминал 1

Сериозни затруднения в обслужването на пътници на Терминал 1 на летище София предизвикаха недоволство и създадоха хаос тази сутрин.

Причината за проблема се оказа неизправност в новоинсталираните устройства за пропускане, които бяха въведени в експлоатация на 6 март 2024 година, информира bTV.

Според първоначалните очаквания, новата система трябваше да ускори процеса на чекиране, като се предвиждаше "за минута на едно устройство да могат да се чекират между 10 и 12 пътници". Реалността обаче се оказа далеч по-различна, когато тази сутрин не всички устройства функционираха, което доведе до образуването на огромни опашки и струпване на хора.

Ситуацията привлече вниманието на обществеността, след като бившият народен представител Мария Капон сподели своя неприятен опит в социалните мрежи в петък, 5 октомври 2024 година. Според нейния разказ, въпреки че е пристигнала на летището повече от два часа преди полета си, тя и много други пътници са изпуснали своите самолети.

"Сутринта опашка от 2000 човека и въпреки, че бяхме с повече от 2 часа по-рано се оказа, че самолетът излетя без голяма част от пътниците. За капак и не всички багажи бяха свалени. Правим обща жалба", сподели Капон в своя пост.

Тя описа хаотичната ситуация на летището, като подчерта, че въпреки въвеждането на т.нар. "въздушен Шенген", на входа са работели само три дигитални скенера. Това е довело до образуването на огромни опашки и на проверките, в резултат на което пътниците са пристигали на гейта задъхани, изпотени и изнервени, само за да разберат, че са изпуснали полета си.

"След редица: не знаем, не отговаряме, не разбрахте ли, че не е наша работа се намери едно момиче поне да каже, че следващият полет е на 7 и за багажа някъде ще трябва да го търсиш в Мадрид, защото те информация през системата нямат", допълни Капон, описвайки липсата на адекватна комуникация и помощ от страна на летищния персонал.

Този инцидент повдига сериозни въпроси относно ефективността на новата система за чекиране и готовността на летище София да се справи с увеличения пътникопоток, особено в контекста на присъединяването на България към Шенгенското пространство по въздух.

Очаква се в следващите дни да има официална реакция от страна на ръководството на летището и отговорните институции, които да обяснят причините за възникналия проблем и да предложат мерки за предотвратяване на подобни ситуации в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари